Testen op blauwalg schieten tekort

Bij de huidige manier waarop water wordt onderzocht op blauwalg, worden bepaalde giftige vormen van die bacterie over het hoofd gezien. Dat melden onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van een hond, vorig jaar in het IJmeer. De golden retriever was vergiftigd met anatoxine-a. Volgens de onderzoekers wordt het zwemwater in Nederland nu op vijf soorten blauwalg getest, maar zitten de soorten die anatoxine-a bevatten daar niet tussen.

Anatoxine-a is ook voor de mens gevaarlijk, maar er is volgens de Wageningse onderzoekers geen reden voor paniek. Omdat deze gifsoorten alleen op de bodem voorkomen, is de kans dat mensen de bacterie binnenkrijgen niet zo groot. Toch is er volgens de onderzoekers reden tot zorg. Ze pleiten ervoor dat het testen van zwemwater wordt uitgebreid.

Warm weer

Blauwalgen ontwikkelen zich tijdens warm weer in water waar weinig stroming is. Elke zomer wordt het zwemwater getest op de bacterie. De blauwalg kan hoofdpijn, diarree en koorts veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl