NOS NieuwsAangepast

'VS coördineert bewapening Syriërs'

Door verslaggever Lex Runderkamp

Syrische rebellen zijn de afgelopen weken beter bewapend in hun strijd tegen het regime van president Assad.

De Verenigde Staten zijn betrokken bij de coördinatie van deze wapenzendingen, terwijl golfstaten als Qatar en Saudi-Arabië de bevoorrading financieren, schrijft de Washington Post.

Een commandant van het Vrije Syrische Leger bevestigt tegenover de NOS dat de VS achter de schermen actiever zijn, maar details daarover wil hij niet kwijt. "De Amerikanen bewegen", zegt hij.

Een flink deel van de wapens is gekocht van officieren van Assads leger die heimelijk loyaal zijn aan de opstandelingen van het Vrije Syrische Leger, melden bronnen in het Turks-Syrische grensgebied.

Direct contact

Amerikaanse overheidsfunctionarissen ontkennen dat er Amerikaanse militairen of inlichtingenofficieren actief zijn op Syrisch grondgebied, maar volgens de rebellen is er inmiddels direct contact met de VS over de organisatie van de wapenleveranties.

De golfstaten, die al eerder openlijk hebben aangegeven dat ze het verzet tegen president Assad intensiever willen steunen, lobbyen voor formele steun van de VS. Maar zolang de vredesmissie in Syrië van VN-gezant Kofi Annan niet officieel als een mislukking is bestempeld, beperkt Washington zich formeel tot het opvoeren van diplomatieke druk op het regime van Assad.

Giften

De Syrische Moslimbroederschap heeft ook gemeld dat er wapens worden geleverd aan het verzet. Volgens Mulham al-Drobi, lid van het uitvoerend comité, kunnen zij gebruik maken van giften van "rijke private personen" en van de regeringen van Qatar en Saudi-Arabië.

Commandanten van het Vrije Syrische leger glippen dagelijks de grens over naar Turkije om bij hun centrale leiding in het militaire vluchtelingenkamp Apayden om wapens te vragen. Tot nu toe keren ze meestal gefrustreerd terug naar Syrië, omdat de distributie van de wapens kennelijk nog niet op orde is.

Verbod

Turkije heeft wapenhandel vanaf zijn grondgebied ten strengste verboden. Het land wil niet betrokken raken in het Syrische conflict.

De Turkse premier Erdogan heeft weliswaar openlijk het aftreden van Assad geëist, maar zonder goedkeuring van de internationale gemeenschap weigert Ankara de Syrische rebellen de ruimte te geven om militaire acties te ontplooien vanaf Turks grondgebied.

Afgelopen maandag slaagde het Vrije Syrische Leger er voor het eerst in om Assads troepen grote verliezen toe te brengen, in de stad Rastan vlak bij Homs. Volgens meldingen van Syrische activisten hebben de opstandelingen 23 Syrische militairen gedood bij de inname van een legerbasis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl