NOS NieuwsAangepast

Griekse president vreest bankrun

De Griekse president Papoulias heeft partijleiders gewaarschuwd voor een bankrun. Grieken haalden op maandag zo'n 700 miljoen euro van de bank en gisteren zou eenzelfde bedrag zijn opgenomen.

Papoulias heeft in gesprekken met politieke leiders gezegd dat er paniek kan ontstaan onder de bevolking, waardoor een Griekse uittocht uit de eurozone onontkoombaar wordt. De president voerde de afgelopen dagen gesprekken met partijleiders over een zakenkabinet maar die leidden tot niets. Gisteren werd bekend dat er volgende maand nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Drachme

Het hoofd van de Griekse centrale bank, George Provopoulos, heeft Papoulias geïnformeerd over de ontwikkeling dat steeds meer Grieken hun geld van de bank halen. Bij banken staan nog geen rijen, maar de opname van 700 miljoen euro op één dag wordt gezien als uitzonderlijk. De ontwikkeling duidt erop dat steeds meer Grieken er rekening mee lijken te houden dat het land de drachme weer moet invoeren, waardoor hun spaargeld veel minder waard wordt.

Het mislukken van de formatiepogingen in Griekenland heeft de koers van de euro negatief beïnvloed. De euro staat ten opzichte van de dollar op het laagste niveau in vier maanden tijd.

Papoulias ontvangt de partijleiders vanmiddag opnieuw. De gesprekken gaan over de vorming van een interim-regering, die de verkiezingen moet voorbereiden. De verwachting is dat Papoulias een rechter benoemt tot interim-premier. De verkiezingen zijn op 17 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl