NOS NieuwsAangepast

Extra 'wietcontroles' in België

België gaat tot zeker eind dit jaar door met verscherpte controles aan de grens met Nederland. De Belgen maken zich zorgen over de wietpas die in het zuiden van Nederland is ingevoerd. Ze zijn bang dat de drugshandel zich naar België verplaatst.

België begon met extra controles op 1 mei, toen Nederland de wietpas invoerde. "We vrezen voor meer criminaliteit de komende maanden", aldus minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, die gisteren bij een grenspost op bezoek ging. "Daarom hebben we besloten dat we langer en meer gaan patrouilleren langs de grens." De Belgische politie heeft twintig agenten extra vrijgemaakt voor de drugscontroles.

'We zijn waakzaam'

De gevolgen van het invoeren van de wietpas zijn tot nu toe beperkt. "Maar we zijn waakzaam", zegt burgemeester Marino Keulen van Lanaken, dat grenst aan Maastricht. "De coffeeshops in Maastricht zijn nu nog dicht uit protest tegen de wietpas. Als ze weer opengaan, moeten we opletten."

De Belgische gemeenten zijn vooral beducht voor straathandel, nu Nederlandse coffeeshops alleen nog aan Nederlanders mogen verkopen. Veel buitenlanders komen naar de grensregio's om hard- en softdrugs te kopen. Als ze in Nederland niet meer terechtkunnen, wijken ze wellicht uit naar België, vrezen de Belgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl