NOS NieuwsAangepast

Merkel maakt kennis met Hollande

Bondskanselier Merkel heeft in Berlijn de nieuwe president van Frankrijk, Hollande ontvangen. Merkel en Hollande inspecteerden de erewacht en gingen daarna het 'Bundeskanzleramt' binnen, het kantoor van Merkel in het regeringscentrum.

Het kennismakingsbezoek van Merkel en Hollande stond vooral in het teken van de schuldencrisis in Europa. Op de persconferentie na afloop van het bezoek zeiden Merkel en Hollande dat ze allebei willen dat Griekenland de euro houdt. Daarmee reageerden ze op de groeiende vrees dat Griekenland uit de euro stapt na de komende parlementsverkiezingen.

Euro-obligaties

Hollande heeft er bij Merkel op gehamerd dat bezuinigen alleen niet genoeg is, de Europese economie moet ook worden gestimuleerd. Bondskanselier Merkel heeft steeds benadrukt dat groei niet mag leiden tot hogere tekorten. Hollande wilde niet zeggen of hij vindt dat de begrotingsregels moeten worden versoepeld.

Hij opperde opnieuw het idee van de uitgifte van euro-obligaties. Daardoor zouden de renteverschillen in de eurozone heel klein worden. Probleemlanden kunnen dan veel goedkoper lenen, maar Duitsland en ook Nederland zijn duurder uit.

Bliksem

Hollande kwam in Berlijn aan met een vertraging van vijf kwartier. Het vliegtuig met de nieuwe Franse president moest kort na vertrek na blikseminslag terug naar Parijs. Niemand aan boord raakte gewond en Hollande kon alsnog naar Berlijn vertrekken. Na zijn inauguratie was hij 's middags in Parijs ook al nat geregend, staand in een open auto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl