NOS NieuwsAangepast

Ex-president, wat schuift dat?

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Gouden handruk, wachtgeld, bonus, vertrekpremie. Laat een van die woorden vallen en je hebt een verhitte discussie. Met meestal als uitkomst dat iedereen het erover eens is dat het wel een beetje minder kan. Tot zover Nederland.

In Frankrijk speelt deze discussie nauwelijks. Zeker niet als het gaat om de oudedagsregeling voor een ex-president.

Er zijn er nog drie in leven: Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac en sinds vandaag Nicolas Sarkozy. Nederlandse premiers, zoals Wim Kok en Jan Peter Balkenende, kregen nadat ze waren afgezwaaid maximaal een jaar een kamertje op het Binnenhof met een parttime secretaresse, een auto met chauffeur, voor als het echt nodig is en een paar jaar wachtgeld. Dat is het wel zo'n beetje.

In Frankrijk doen ze dat met presidenten heel anders. Schrijft u even mee?

Na zijn aftreden heeft de Franse president levenslang recht op:

11 duizend euro netto per maand, als hij lid wordt van de Conseil Constitutioneleen gemeubileerd appartement, "voorzien van alle gemakken"zes medewerkers, in te zetten naar eigen inzichttwee politie-agenten die permanent over zijn veiligheid wakeneen auto met twee chauffeurs in wisseldienstwaar ook ter wereld vrije kost en inwoning in Franse diplomatieke vertegenwoordigingenEn als klap op de vuurpijl: levenslang vrij vliegen met Air France, business class

Kosten, naar schatting, anderhalf miljoen euro per oud-president per jaar.

Vaak wordt gezegd dat machtige mensen, dag en nacht bezig met grote beslissingen, na hun aftreden in een diep zwart gat vallen. In Frankrijk is dat gat bekleed met zoveel weelde, dat het neerkomen aanzienlijk comfortabeler lijkt dan het leven voor de val.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl