NOS NieuwsAangepast

CBS: economie krimpt verder

Nederland is in het eerste kwartaal in recessie gebleven. De economie kromp in de eerste maanden van dit jaar met 1,1 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de economie achteruitging.

Een belangrijke oorzaak van de krimp is dat er minder is geïnvesteerd. De investeringen daalden met 4,2 procent. Er werd vooral minder gebouwd. Er was meer vorstverlet en een groot deel van de kerstvakantie viel in januari.

Auto's

De economische teruggang werd versterkt door een verdere daling van de consumentenuitgaven. De bestedingen van huishoudens namen met 1,1 procent af. Consumenten geven al sinds begin vorig jaar minder uit.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er minder auto's verkocht. Ook aan woninginrichting werd minder besteed.

Voor het eerst sinds lange tijd werd meer geld uitgegeven aan voeding en kleding. Dat komt doordat deze artikelen duurder zijn geworden.

De export groeide in het eerste kwartaal met 3,8 procent, na een daling in de laatste maanden van vorig jaar. Vooral de export van buitenlandse goederen die via Nederland naar andere landen worden vervoerd, steeg, vooral via de Rotterdamse haven.

De uitvoer van in het binnenland gemaakte goederen, waar Nederland het meest aan verdient, nam met 0,2 procent toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl