NOS NieuwsAangepast

Hollande geïnstalleerd als president

In Parijs is de socialist Francois Hollande geïnaugureerd als president. In een toespraak zei Hollande (57) dat hij met andere Europese leiders een pact wil sluiten dat bestaat uit zowel bezuinigingen als investeringen.

Hollande zei dat hij zich ervan bewust is dat hij een grote verantwoordelijkheid draagt en dat er belangrijke uitdagingen voor hem liggen.

De socialist riep de Fransen ook op tot eenheid en kondigde aan dat hij de lokale democratie wil versterken en dat hij alle vormen van discriminatie zal bestrijden.

Sobere ceremonie

Het is voor het eerst sinds 1995 dat Frankrijk een socialistische president heeft. In dat jaar nam Jacques Chirac het stokje over van Francois Mitterand.

De ceremonie was in het paleis van het Elysée. Vertrekkend president Sarkozy gaf Hollande een rondleiding en daarna hadden de twee een kort overleg, waarbij Hollande onder meer de veiligheidscodes kreeg voor de inzet van nucleaire wapens.

Op verzoek van Hollande was het een relatief sobere ceremonie. Na de machtsoverdracht heeft Hollande een lunch met een aantal vroegere socialistische premiers.

Eerste ontmoeting Merkel

Vanmiddag vertrekt Hollande naar Berlijn, voor een gesprek met bondskanselier Merkel. Ze zullen onder meer spreken over maatregelen om de Europese economie er weer bovenop te krijgen.

Hollande maakt vandaag naar verwachting ook de nieuwe premier bekend. De naam van Jean-Marc Ayrault wordt vaak genoemd. Hij is de voorzitter van de socialistische fractie in het parlement en burgemeester van Nantes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl