NOS NieuwsAangepast

EU maakt Israël verwijten

De Europese Unie vreest dat het Israëlische beleid in de Westelijke Jordaanoever een twee-statenoplossing onmogelijk maakt. De ministers van Buitenlandse Zaken zeggen in een verklaring dat ze bezorgd zijn over de versnelde groei van de nederzettingen op de Westoever en over de uitzettingen van Palestijnen en het vernietigen van hun huizen.

De ministers uiten ook hun verontrusting over het toenemende geweld van joodse kolonisten tegen Palestijnen. De EU verzoekt Israël de geweldplegers te vervolgen.

Kritiek

Verder vinden de ministers dat Israël het de Palestijnen bijna onmogelijk maakt de Westelijke Jordaanoever economisch te ontwikkelen. Ruim 60 procent van het gebied, dat Area C wordt genoemd, staat onder de directe controle van Israël.

In Area C wonen 310.000 joodse kolonisten. De EU wijst er bij Israël nog eens op dat hun nederzettingen volgens het internationale recht onwettig zijn. Israël bestrijdt dat.

Europa uit ook kritiek op de Palestijnse Autoriteit, vooral vanwege de censuur waarmee journalisten te maken krijgen. De kritiek op Israël en de Palestijnen gaat niet gepaard met maatregelen van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl