Oer-Feyenoorder Bens overleden

Jan Bens Jan Bens sportgeschiedenis.nl

Jan Bens, de oudste nog levende Feyenoorder die in het eerste heeft gespeeld, is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden.

Hij was in 1937 als jeugdspeler aanwezig bij de opening van de Kuip. Hij stond toen in de erehaag. Niet lang daarna speelde hij in het eerste elftal.

Bens was bijna tachtig jaar lid van de club. De geboren Rotterdammer kwam in de jaren '40 in 76 wedstrijden uit voor Feyenoord. Daarin maakte hij 25 treffers.

Op 6 december 1942 werd Bens de eerste Feyenoorder ooit die van het veld werd gestuurd tijdens een Klassieker tegen Ajax. Vooral de manier waarop was bijzonder: door zijn eigen aanvoerder.

Bens kreeg een strafschop toegewezen, maar Ajax-doelman Gerrit Keizer weigerde de bal af te geven. Het tweetal kreeg daarop slaande ruzie. Feyenoord-aanvoerder Bas Paauwe liep daarop naar Bens en stuurde hem weg wegens onsportief gedrag.

Deel deze pagina

Audio Reportage

  • Bens en Appels: weerzien op het gras In de oorlogsjaren speelde Jan Bens in het eerste elftal van Feyenoord. Supporter Frans Appels zag hem vaak in actie vanaf de... tribune. Eén keer stond hij ook op het gras van de Kuip. Vervelend genoeg als gevangene van de Duitsers. In 2001 organiseerden Robbert Meeder en sporthistoricus Jurryt van der Vooren een weerzien op het gras van de Kuip.

Video en Audio

  • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 42 keer afgespeeld
  • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 5 keer afgespeeld

Meer video en audio