Oer-Feyenoorder Bens overleden

Jan Bens Jan Bens sportgeschiedenis.nl

Jan Bens, de oudste nog levende Feyenoorder die in het eerste heeft gespeeld, is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden.

Hij was in 1937 als jeugdspeler aanwezig bij de opening van de Kuip. Hij stond toen in de erehaag. Niet lang daarna speelde hij in het eerste elftal.

Bens was bijna tachtig jaar lid van de club. De geboren Rotterdammer kwam in de jaren '40 in 76 wedstrijden uit voor Feyenoord. Daarin maakte hij 25 treffers.

Op 6 december 1942 werd Bens de eerste Feyenoorder ooit die van het veld werd gestuurd tijdens een Klassieker tegen Ajax. Vooral de manier waarop was bijzonder: door zijn eigen aanvoerder.

Bens kreeg een strafschop toegewezen, maar Ajax-doelman Gerrit Keizer weigerde de bal af te geven. Het tweetal kreeg daarop slaande ruzie. Feyenoord-aanvoerder Bas Paauwe liep daarop naar Bens en stuurde hem weg wegens onsportief gedrag.

Deel deze pagina

Audio Reportage

  • Bens en Appels: weerzien op het gras In de oorlogsjaren speelde Jan Bens in het eerste elftal van Feyenoord. Supporter Frans Appels zag hem vaak in actie vanaf de... tribune. Eén keer stond hij ook op het gras van de Kuip. Vervelend genoeg als gevangene van de Duitsers. In 2001 organiseerden Robbert Meeder en sporthistoricus Jurryt van der Vooren een weerzien op het gras van de Kuip.

Video en Audio

  • » Lions thuis te sterk voor Tongeren Video Een samenvatting van de handbalwedstrijd in de BENE-League tussen Limburg Lions en het Belgische...20 sep 2014, 1456 keer afgespeeld
  • » Tijsterman en Lions, unieke combinatie Video Het is uniek in Nederland. Een vrouw die op het hoogste niveau mannen ?coacht. Maar dat is niet de...20 sep 2014, 5013 keer afgespeeld
  • » Luiten herovert koppositie in Wales Video Joost Luiten heeft de koppositie op het Wales Open heroverd. De Bleiswijker ging rond in 65 (-6).20 sep 2014, 505 keer afgespeeld

Meer video en audio