NOS NieuwsAangepast

'Vertrek Grieken uit euro dichterbij'

De kans wordt steeds groter dat Griekenland uit de eurozone stapt, zegt kredietbeoordelaar Moody's. Door de politieke impasse komt het Europese reddingspakket in gevaar. Daarmee is de kans op een Grieks faillissement groter, zegt Moody's.

De Griekse president Papoulias houdt vandaag de laatste formatiegesprekken. Tot nu toe zijn pogingen om een nieuwe regering te vormen mislukt. De radicaal-linkse partij Syriza, de winnaar van de verkiezingen, wil de bezuinigingsafspraken schrappen die met de Europese Unie zijn gemaakt.

Beurzen

Syriza wil nieuwe onderhandelingen met de EU. De voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, heeft al laten weten dat daar geen sprake van kan zijn. Als de formatiepoging van president Papoulias mislukt, lijken nieuwe verkiezingen onafwendbaar.

De onzekerheid in Griekenland leidt vanochtend tot zware verliezen op de aandelenbeurzen in Europa. Beleggers houden rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Halverwege de ochtend stonden alle beurzen meer dan twee procent lager. Vooral de aandelen van banken staan op verlies. Op de beurs van Amsterdam is ING een van de grootste dalers, rond 5 procent. In Parijs schommelt BNP Paribas rond 3,5 procent in de min en op de beurs in Frankfurt staat het aandeel Deutsche Bank 3 procent in het rood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl