NOS NieuwsAangepast

Geen grote overlast door wietpas

Het invoeren van de wietpas op 1 mei heeft nog niet tot grote problemen geleid in het zuiden van het land. Dat heeft korpschef Frans Heeres, die portefeuillehouder is van het aangescherpte drugsbeleid, gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

De politie signaleert geen toename van onrust op straat of rond de coffeeshops. Wel is er meer overlast door straathandel. Daar treedt de politie hard tegen op, aldus Heeres. Hij zegt dat de politie veel ervaring heeft met dealers op straat.

Extra controle

In de buurt van de grenzen met België en Duitsland en in en rond de coffeeshops wordt extra gecontroleerd. De politie heeft sinds 1 mei niet veel auto's met buitenlandse kentekenplaten gezien. Wel zijn er zogenoemde wiettaxi's gesignaleerd, mensen die in opdracht wiet kopen en leveren.

Het aantal aanhoudingen ligt lager dan in een normaal weekeinde in de horeca, zegt Heeres.

In Maastricht is de overlast door straathandel iets groter dan in andere plaatsen in het zuiden. Dat komt door de ligging dichtbij België en Duitsland en doordat de coffeeshops dicht zijn. Daardoor zijn ook de Nederlanders aangewezen op de straat.

Open

De politie ziet liever dat de Maastrichtse coffeeshops weer opengaan. Die sloten twee weken geleden hun deuren uit protest tegen de wietpas.

Het is de bedoeling dat de wietpas volgend jaar landelijk wordt ingevoerd. Dan kunnen drugstoeristen niet meer uitwijken naar bijvoorbeeld Nijmegen, waar nu extra toeloop is. Heeres verwacht veel van goede voorlichting en repressief beleid. "Het is een kwestie van lange adem en de straathandel goed in de gaten houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl