NOS NieuwsAangepast

Leider Sea Shepherd opgepakt

Milieuactivist Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd, is gearresteerd in Duitsland. Hij is opgepakt op verzoek van Costa Rica. Dat land wil hem berechten voor een incident in 2002 voor de kust van Guatemala, toen Sea Shepherd opnamen maakte voor de film Sharkwater.

Watson probeerde toen te voorkomen dat een Costaricaans schip, de Varadero, doorging met het afsnijden van haaienvinnen. Sea Shepherd gaf de bemanning van het schip "op verzoek van de autoriteiten van Guatemala opdracht te stoppen met het afsnijden van de vinnen en terug te keren naar de haven om te worden vervolgd", zegt de organisatie.

Daarna zouden de rollen zijn omgedraaid en zou de bemanning van de boot van Sea Shepherd zijn bedreigd met wapens vanaf een ander schip.

Moord

De vissers beschuldigden Sea Shepherd van poging tot moord. De boot van de milieuactivisten zette vervolgens koers naar Costa Rica. Daar ontdekten ze op daken van fabrieksgebouwen duizenden gedroogde haaienvinnen.

De kans is groot dat Costa Rica de aanklacht laat vallen of dat al heeft gedaan, maar Sea Shepherd krijgt dat nog niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl