NOS NieuwsAangepast

Extra heffing woningcorporaties

Woningcorporaties moeten vanaf volgend jaar een grotere financiële buffer hebben. Er komt een extra heffing van meer dan een half miljard euro. De ministerraad bespreekt deze week een voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken, melden bronnen aan het Financieele Dagblad. Een grotere buffer is nodig om in de toekomst financiële tegenvallers op te vangen.

De heffing gaat in de tweede helft van volgend jaar in. De reserve van de 389 woningcorporaties is momenteel 1 procent van de totale huursom van de sector, dat is nu 125 miljoen euro. Dat percentage zou naar 5 moeten, goed voor 625 miljoen euro. Niet duidelijk is of de verhoging gevolgen heeft voor huurders en het onderhoud.

De verhoging is geen direct gevolg van de problemen bij woningcorporatie Vestia, maar de kwestie heeft wel het crisisgevoel versterkt, schrijft het FD. De financiële crisis heeft ook de vermogenspositie van corporaties onder druk gezet.

Op de been houden

Volgens betrokkenen heeft de extra heffing grote gevolgen voor de investeringsmogelijkheden van corporaties. Want de nieuwe maatregel komt nog boven op de 640 miljoen euro die corporaties volgend jaar moeten gaan betalen aan het rijk. Dat geld kunnen ze niet meer investeren in bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen. Het geld dat vrijkomt door de extra heffing wordt gebruikt om noodlijdende corporaties op de been te houden, zoals corporaties Laurentius en WSG.

Voorzitter Marc Calon van Aedes, de koepel van woningcorporaties Aedes, is niet blij met de maatregel. "De stapeling van heffingen is desastreus voor corporaties, maar tegelijkertijd ook onontkoombaar. Want als veel corporaties in nood komen, moet er jaarlijks extra geld komen om ze te saneren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl