NOS NieuwsAangepast

Vast in Israël zonder proces

Door de Palestijnse hongerstaking is het fenomeen van 'administratieve hechtenis' ineens actueel geworden. Maar wat is dat precies? De NOS sprak met Tamar Pelleg-Sryck, in Israël dé specialiste op dit gebied. En een bevlogen spreekster.

Door correspondent Monique van Hoogstraten

Tamar Pelleg-Sryck (85 jaar) is een Israëlische juriste die al bijna 25 jaar Palestijnen in administratieve hechtenis bijstaat. Voor haar werk voor het Center for the Defence of the Individual (HaMoked) kreeg ze vorig jaar een Israëlische mensenrechtenprijs.

Haar betrokkenheid is opmerkelijk voor een Israëlische. Zelf zegt ze daarover: "Ik begon naïef, maar als je eenmaal de dagelijkse wreedheid in de Palestijnse gebieden ziet, word je vanzelf radicaal". Wordt ze door haar omgeving als een vijand van haar eigen land gezien? "Mensen respecteren me omdat ik oud en wijs ben", zegt ze.

Administratieve hechtenis

Op dit moment zitten 307 Palestijnen in administratieve hechtenis, ofwel: zonder aanklacht of proces. Volgens Israël zou openbaarmaking van de inlichtingen die de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet over hen heeft de veiligheid van het land in gevaar brengen, of de veiligheid van informanten. De gevangene en zijn advocaat krijgen daarom niet te horen wat de verdenking is.

De militaire rechtbank kan administratieve hechtenis steeds met 6 maanden verlengen. De gevangene weet niet hoe lang hij uiteindelijk vast zal zitten. "Een vorm van marteling", zegt Pelleg-Sryck. Ze vertelt hieronder hoe zo'n hechtenis verloopt, vanaf het moment van arrestatie.

Sommige internationale mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, vragen Israël deze gevangenen een proces te geven. Een grote vergissing, zegt Pelleg-Sryck. Het betekent dat zij de kern van het probleem vergeten: de bezetting.

Door de bezetting van de Westelijke Jordaanoever is een Israëlisch proces voor Palestijnen per definitie een proces voor de militaire rechtbank. En militaire rechtspraak is geen eerlijke rechtspraak, zegt ze. Want anders dan bij civiele rechtspraak moet de verdachte voor de militaire rechter zijn onschuld bewijzen, en is het niet de aanklager die juist de schuld moet bewijzen.

Israël stelt dat er gegronde redenen zijn om deze Palestijnen zonder proces vast te zetten. Zij vormen een gevaar voor Israël, sommigen zijn uit op de vernietiging van Israël, anderen hebben wellicht een gewelddadige aanslag op hun geweten. "Deze mensen willen af van de bezetting. Dat is wat ze willen", zegt de advocate daarop, en dat is volgens haar begrijpelijk.

Bovendien is geweld tegen Israëlische burgers iets dat momenteel nauwelijks voorkomt. "Ja, ik ben tegen geweld tegen burgers, maar de vraag is of je kolonisten die op de Westelijke Jordaanoever gaan wonen als burgers kunt zien", zegt ze.

Pelleg-Sryck, die in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders als vluchteling naar Israël kwam, heeft zelf ook in het leger gediend, ook in de bezette Palestijnse gebieden. Hoe kijkt ze daar nu op terug? Daarover vertelt ze hieronder.

Later deze week op deze site een interview met een woordvoerder van de Israelische regering, die vertelt waarom administratieve detentie volgens Israël een terechte vorm van hechtenis is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl