NOS NieuwsAangepast

Vrijhandelszone O-Azië besproken

China, Zuid-Korea en Japan beginnen nog dit jaar met onderhandelingen over een vrijhandelszone. De hele regio zal van zo'n akkoord profiteren, zei de Chinese premier Wen Jiabao bij de top tussen de drie landen in Peking.

De economische crisis leidt ook in Oost-Azië tot lagere groeicijfers. Volgens Wen kan een vrijhandelszone de groei en de economische integratie in het gebied een nieuwe impuls geven. Handelsbarrières als importheffingen en ingewikkelde invoerprocedures zouden tot het verleden gaan behoren.

De economieën van China, Japan en Zuid-Korea zijn samen groter dan die van de Europese Unie. De waarde van het onderlinge handelsverkeer bedroeg vorig jaar meer dan 500 miljard euro.

Noord-Korea

Op de tweedaagse top in Peking is ook over Noord-Korea gesproken. Het stalinistische regime daar deed vorige maand een proef met een nucleaire raket, die mislukte.

China, Japan en Zuid-Korea zijn het erover eens dat een nieuwe nucleaire proef van Noord-Korea onaanvaardbaar is, zei de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak.

Premier Wen riep alle partijen op om voor "de juiste weg" van onderhandelingen te kiezen. "We moeten onze uiterste best doen om een escalatie op het Noord-Koreaans schiereiland te voorkomen", zei hij.

De leiders van China, Zuid-Korea en Japan ontmoeten elkaar elk jaar. Japan werd vertegenwoordigd door premier Yoshihiko Noda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl