Nieuwe protesten in Spanje

Demonstranten verzamelen zich op Puerta del Sol in Madrid»
Demonstranten verzamelen zich op Puerta del Sol in Madrid EPA

Opnieuw zijn duizenden Spanjaarden de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen en de werkloosheid. Er waren marsen in onder meer Madrid, Barcelona, Bilbao en Malaga.

De betogingen zijn georganiseerd door de Indignants, de Verontwaardigden, een beweging die dinsdag een jaar bestaat en die werd opgericht uit woede over de gevolgen van de economische crisis in Spanje.

Puerta del Sol

In Madrid kwamen de betogers samen op het plein Puerta del Sol, de plek waar de beweging vorig jaar begon. Toen zetten mensen tenten neer op het plein om er te overnachten. Nu waren meer dan 2000 politiemensen ingezet om te voorkomen dat er opnieuw tenten worden opgezet.

In andere Europese steden waren er protestacties in het kader van de Occupy-beweging, die verwant is aan de Spaanse Indignants.

Deel deze pagina

Video

  • video Nieuwe protesten in Madrid In Madrid zijn tienduizenden Spanjaarden de straat opgegaan om te herdenken dat precies één jaar geleden de... betogingen begonnen op het Puerta del Sol. Reden om te betogen is er volgens de demonstranten nog altijd.
  • video Protesten in Spanje In tachtig steden in Spanje wordt vanavond gedemonstreerd. Zoals in Madrid, waar op Puerta del Sol op dit... moment duizenden mensen demonstreren tegen bezuinigingen en hoge werkloosheid. Op datzelfde plein ontstond precies een jaar geleden een tentenkamp, dat wekenlang bleef staan. Veel mensen gingen vanavond al vroeg de stad in.

Audio

  • 'Als iets nu op 15 mei-beweging lijkt, heb je meteen politie op je dak' Ze bezetten dagenlang het grootste plein van Madrid, in Spanje. De Indignados, de verontwaardigden. Jongeren die protesteerden... tegen de bezuinigingen en hoge werkloosheid in hun land. Dit weekend is dat precies een jaar geleden. Maar wat horen we nog van ze? Correspondent Rop Zoutberg sprak één van hen.

Video en Audio

  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 472 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 885 keer afgespeeld
  • » Wiebes: partijen eens over nieuw leaseauto plan Video Minder leaserijders komen in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. Dat is de uitkomst van...31 okt 2014, 252 keer afgespeeld

Meer video en audio