NOS NieuwsAangepast

Laatste poging Griekse president

De Griekse president Papoulias heeft partijleiders opgeroepen om morgen bij elkaar te komen. Hij deed dat nadat hij vanochtend was geïnformeerd over het mislukken van de derde formatiepoging.

Papoulias voert morgen eerst gesprekken met de leiders van de drie grootste partijen: de conservatieve partij Nieuwe Democratie, de radicaal-linkse partij Syriza en de socialistische Pasok-partij. Daarna worden ook de partijleiders van de kleinere partijen uitgenodigd.

Pasok-leider Venizelos had gisteren al laten weten dat hij er niet in is geslaagd een meerderheid te vormen. Eerder strandden pogingen van Nieuwe Democratie-leider Samaras en Syriza-voorman Tsipras.

Nieuwe verkiezingen

Pasok en Nieuwe democratie hebben geen meerderheid na de verkiezingen van zondag. Venizelos (Pasok) vond een kleinere linkse partij bereid om een coalitie te vormen, maar die partij kwam later met de eis dat Syriza ook deelneemt aan de coalitie.

Syriza weigert dat omdat Pasok en Nieuwe democratie vast willen houden aan de bezuinigingsafspraken met de Europese Unie en het IMF. Syriza wil die "barbaarse" afspraken juist opzeggen.

De kans dat president Papoulias erin slaagt om de partijen tot elkaar te brengen, wordt als klein ingeschat. Als ook zijn poging mislukt, komen er nieuwe verkiezingen. Als datum wordt 17 juni genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl