NOS NieuwsAangepast

Gesprekken Kadhafi onthuld

De Arabische zender Al Jazeera heeft nieuwe telefoongesprekken vrijgegeven tussen de voormalige Libische leider Muamar Kadhafi en zijn medewerkers. De gesprekken zijn gevoerd tijdens de opstand tegen zijn regime. Ze waren gisteravond te horen in het programma 'Libya on the Line'.

Het gaat onder meer om mobiele telefoongesprekken tussen Khadafi en de voormalige Libische premier al-Baghdadi al-Mahmoudi, en gesprekken tussen Kadhafi en de minder bekende Tayeb el-Safi. Hij was een van de belangrijkste vertrouwenspersonen van Kadhafi.

De gesprekken geven een beeld van de propagandamachine van het Kadhafi-regime. In één van de gesprekken zegt de vertrouwenspersoon van Kadhafi, el-Safi, lachend: "Ze hebben onze lokatie geraakt." Aan de andere kant van de lijn begint ook een stem te lachen. Waarop el-Safi zegt: "We moeten er kinderen neerzetten, en dan vannacht de media er naartoe brengen."

Ook is de voormalige Libische premier al-Baghdadi te horen. Hij zegt na de luchtaanvallen van de NAVO in de stad Misrata tegen Kadhafi: "Onze mensen zeggen dat er elf doden zijn gevallen, maar we hebben het aantal verhoogd naar honderd".

Gevluchte parlementsvoorzitter

In een ander telefoongesprek is een diep verontwaardige Kadhafi te horen, nadat hij had gehoord dat de voorzitter van het Libische parlement is gevlucht naar Egypte. Khadafi: "Kun je geloven dat Mubarak al-Shamekh is overgelopen?"

El-Safi (vertrouweling Kadhafi): "Hij is gek".

Kadhafi: "Hij is de voorzitter van het Volkscongres. Een droombaan, wat wil hij nog meer?"

El-Safi: "Ik zweer je, hij is gek".

Kadhafi: "Ik zou het begrijpen als een monarchist zoiets zou doen, iemand die rijk is. Of iemand van de Moslim Broederschap, een ongelovige, of een fascist. Maar niet hij."

Voorproefje

Twee dagen geleden gaf Al Jazeera al een aantal telefoongesprekken vrij als voorproefje op het tv-programma. In die gesprekken was onder andere zoon Saif Kadhafi te horen die opdracht geeft om rebellen te laten vermoorden.

Al Jazeera heeft 12.000 audiobestanden met gesprekken. De zender kreeg het materiaal enkele maanden geleden toegestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl