NOS NieuwsAangepast

VS hervat leveranties aan Bahrein

De Verenigde Staten gaan weer militair materieel leveren aan Bahrein, ondanks de gebrekkige mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Het gaat om goederen die niet kunnen worden gebruikt om protesten te onderdrukken.

Vorig jaar legde de VS de militaire leveranties stil vanwege de politieke onrust in Bahrein. Protesten van de overwegend sjiitische bevolking tegen het soennitische koningshuis werden toen bloedig neergeslagen.

Spanningen

De Amerikaanse regering zegt in een verklaring dat hervatting van de militaire samenwerking nodig is vanwege de enorme spanningen rond de Perzische Golf. Bahrein is de uitvalsbasis van de Amerikaanse vloot in de regio.

Wel benadrukt de regering dat de situatie in Bahrein, waar de protesten aanhouden, nog steeds zorgelijk is. Daarom krijgt het land bijvoorbeeld nog steeds geen traangas en granaten van de VS.

Welke goederen wel worden geleverd, wil de regering niet zeggen. Volgens onbevestigde berichten gaat het onder meer om schepen voor de kustwacht van Bahrein en om nieuwe onderdelen voor straaljagermotoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl