NOS NieuwsAangepast

Barroso: Grieken desnoods uit euro

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft gezegd dat Griekenland zijn verplichtingen moet nakomen, anders is het beter dat het land de eurozone verlaat. Barroso zei dat in een interview met het Italiaanse televisiestation SkyTG24.

Hij zei dat hij veel respect heeft voor de Griekse democratie en het Griekse parlement. "Maar ik moet ook de andere 16 parlementen van de eurozone respecteren die het Griekse reddingsplan hebben goedgekeurd", zei Barroso.

Dat betekent volgens de voorzitter van de Europese Commisie dat alle partijen de overeengekomen voorwaarden moeten naleven. De commissievoorzitter vergeleek de eurozone met een club. "Als een lid de regels niet volgt, is het beter dat dat lid vertrekt", zei Barroso.

Tot nu toe zei Barroso steeds dat Griekenland in de euro moet blijven. Dat zei hij onder meer in februari in reactie op uitspraken van zijn collega, commissaris Kroes. Zij zei toen dat de euro ook wel zonder Griekenland kan.

Derde poging

Inmiddels is een kleine week na de verkiezingen in Griekenland duidelijk dat ook de derde poging om een coalitie te vormen is mislukt. Pasok-leider Venizelos geeft zijn opdracht vandaag terug aan de Griekse president.

De radicaal linkse partij Syriza wil niet deelnemen aan een regering met de conservatieven, de socialisten en Democratisch Links. Grote winnaar van de verkiezingen Syriza is fel tegen de bezuinigingen die zijn afgesproken met de EU en het IMF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl