NOS NieuwsAangepast

'Omkoping bij verkoop Rendo'

Justitie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van het geven en ontvangen van steekpenningen bij de verkoop van een deel van energiemaatschappij Rendo aan Electrabel. De energieleveringstak van Rendo, dat actief is in Drenthe en Overijssel, werd in 2006 verkocht aan het Belgische Electrabel.

Bij die deal is volgens het openbaar ministerie voor een miljoen euro aan steekpenningen betaald. De ene verdachte was in 2006 werkzaam bij Rendo en wordt nu verdacht van het ontvangen van dat miljoen, in ruil voor het gunnen van de verkoop aan Electrabel. De andere verdachte was werkzaam bij Electrabel.

Het onderzoek naar de omkoping begon in januari van dit jaar. De FIOD heeft de huizen van de verdachten en de vestigingen van Electrabel in Zwolle en Rendo in Meppel doorzocht.

Verzet

Rendo Energielevering BV is op 1 oktober 2006 verkocht aan Electrabel. Gemeenten in Drenthe en Overijssel waren destijds aandeelhouder. In totaal werkten er toen 69 mensen. De VVD in Hoogeveen heeft zich destijds tegen de verkoop verzet. Een van de redenen was dat andere partijen geen kans kregen een bod te doen.

Een woordvoerder van Rendo was vanavond niet bereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl