NOS NieuwsAangepast

Uitstel proces Decembermoorden

In Suriname heeft de krijgsraad de strafzaak over de Decembermoorden opgeschort, tot er duidelijkheid is over de vraag of de Amnestiewet die onlangs is aangenomen in strijd is met de Grondwet.

De krijgsraad legt die vraag nu voor aan de Auditeur-Militair, die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt. Bij de beantwoording van het vraagstuk over de toetsing van de grondwettelijkheid van de Amnestiewet wordt ook een constitutioneel hof betrokken. Dat hof moet nog worden opgericht.

Pas als er een uitspraak ligt, besluit de krijgsraad of het proces wordt voortgezet. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Inmenging

De beslissing van de Surinaamse krijgsraad kan betekenen dat het proces over de Decembermoorden jarenlang komt stil te liggen. In Suriname is de oprichting van een speciaal constitutioneel al tientallen jaren onderwerp van gesprek.

Suriname kent een grondwetsartitel dat inmenging in bestaande rechtszaken verbiedt. Het OM en het hof moeten onder meer antwoord geven op de vraag of dat artikel ook betrekking heeft op de Amnestiewet.

Begin april nam het Surinaamse parlement de Amnestiewet aan. De wet bepaalt dat de betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982 niet mogen worden vervolgd. De belangrijkste verdachte is president Bouterse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl