NOS NieuwsAangepast

Preventieve hiv-pil in VS

Voor het eerst heeft een team van medische specialisten in de Verenigde Staten een pil aangeraden die moet voorkomen dat mensen hiv-besmet raken. De FDA keurt pillen, zodat verzekeraars daarna kunnen besluiten of ze opgenomen worden in hun pakket. Volgens de FDA is de pil Truvada geschikt om besmetting met hiv te voorkomen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Iedere dag een pilletje nemen en onveilige seks is ineens een stuk minder onveilig. Zo is het dan ook niet. Truvada is eigenlijk een hiv-remmer, maar dan in een zeer lage dosis. Die dosis vermindert de kans op besmetting bij homoseksuele mannen met zo'n 40 procent, bij hetero's is dat 75 procent. Het risico op besmetting is dus niet helemaal verdwenen.

Toch zijn Amerikaanse artsen enthousiast. "Wij verwachten dat het nemen van een preventie-pil in combinatie met vroege behandeling kan leiden tot een zeer laag aantal nieuwe besmettingen. Ons doel is om het aantal nieuwe besmettingen tot nul te reduceren."

Valse veiligheid

Lang niet iedereen deelt dat enthousiasme. Het Amerikaanse AIDS-fonds waarschuwt dat Truvada een vals gevoel van bescherming kan geven. Waarom nog een condoom gebruiken als het pilletje toch bescherming biedt?

En Truvada is erg duur. Een kuur van een maand kost zo'n 700 euro. Met dat geld kunnen ook 20 hiv-patiënten behandeld worden, waardoor de kans dat zij hun virus doorgeven veel kleiner wordt.

Ook het Nederlandse Aids-fonds en Soa Aids Nederland zijn niet direct enthousiast over invoering van Truvada in Nederland. Er is volgens hen nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen van langdurig gebruik van hiv-remmers. En ook moet wel zeker zijn dat iemand die al HIV heeft niet preventief Truvada gaat slikken. Voor hen is het juist gevaarlijk om hiv-remmers in een lage dosis te nemen.

De FDA kent de bezwaren, maar raadt homoseksuele mannen met veel verschillende partners en iedereen met een hiv-besmette partner toch aan Truvada te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl