NOS NieuwsAangepast

Wereldomroep zegt: de groeten!

Voor de tent zitten op een Franse camping met een transistorradio, zoekend naar de goede frequentie, hopend op de woorden 'Tour de France', de ANWB-alarmcentrale of de rubriek 'De groeten'. Voor velen de manier om voor het mobiele-tijdperk nog wat van thuis mee te krijgen, als je op vakantie was.

Ook voor truckers was de Nederlandse Wereldomroep een stukje sentiment van thuis als ze op de weg zaten. Deze beroepsreizigers balen dan ook flink van het stoppen van de radiozender. We gingen bij ze langs om de stemming te peilen. De video kun je rechts bekijken.

Tijden veranderen dus, ook voor de Nederlandse Wereldomroep. De diensten die de radiozender levert zijn vooral overgenomen door andere media. En door de bezuinigingen is de zender 70 procent van het budget kwijtgeraakt. De radiozender moet er dan ook mee stoppen. De laatste uitzending is op 11 mei. Vandaag en morgen is er nog een marathonuitzending.

ANWB

Ergens door het piepende en krakende geluid van de transistorradio kwam de meneer of mevrouw van de ANWB-alarmcentrale erdoor, met meestal belangrijk nieuws. "Een oproep voor de familie Jacobs uit Utrecht, reizend in een bruine Opel Kadett met het kenteken 69-XK-LG, vermoedelijk in de omgeving van Lyon in Frankrijk". Gevolgd door de mededeling voor deze familie. Het was een goed beluisterde rubriek op de zender.

Ook kon je vanuit Nederland de groeten doen aan iemand in het buitenland. En jij maar luisteren of je genoemd werd.

Het weer werd ook creatief voorspeld. Weerman Jan Pelleboer die een ansichtkaartje voorleest waarop mevrouw Van Kleef schrijft dat het lekker weer is in Nancy, en daaruit concludeert dat het de komende periode lekker weer wordt in Nancy.

Tour de France

Veel mensen waren op vakantie en wilden toch de Tour de France live meemaken. Nu zetten we de tv aan, of volgen we de Tour via andere kanalen, maar 'vroeger' werd de wielerronde via de Wereldomroep gevolgd. De hele camping in een rondje om de radio, luisterend naar Theo Koomen, verslaggever, die vaak het verslag wat leuker maakte met verzonnen feitjes.

Maar daar hebben nu we andere media voor, die vooral sneller zijn. De radio-afdeling stopt ermee, maar ze blijven nog wel televisie maken, onder de naam BVN TV. Straks dus de hele camping rond een tv of tablet?

Hieronder zie een compilatie van de Radio Nederland Wereldomroep.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl