NOS VoetbalAangepast

Groningen ontslaat trainer Huistra

Pieter Huistra is ontslagen als coach van FC Groningen.

De oud-international moet na een dramatisch verlopen tweede seizoenshelft het veld ruimen bij de Trots van het Noorden.

"Hij zag voldoende perspectief om het tij te keren. Wij niet", zei directeur Hans Nijland in een toelichting.

De 45-jarige Huistra volgde in de zomer van 2010 Ron Jans op als trainer. In zijn eerste jaar eindigde hij met Groningen als vijfde, waarna de club in de play-offs net geen Europees voetbal wist af te dwingen.

Eind vorig jaar tekende Huistra na een goede start van het tweede seizoen voor een derde jaar, maar na de winterstop lukte er vrijwel niets meer. Van de zeventien competitieduels werden er nog maar drie gewonnen. Groningen eindigde daardoor op de teleurstellende veertiende plaats.

Huistra oneens met beslissing

Huistra kon zich niet vinden in het besluit van FC Groningen hem per direct als coach te ontslaan. Dat liet algemeen directeur Nijland in de toelichting weten.

Nijland: "We zijn dit seizoen geëindigd op een voor Groningen onwaardige veertiene plaats. Na een evaluatie met alle betrokkenen zijn wij tot de conclusie gekomen dat er te weinig houvast, geloof en vertrouwen is dat Pieter in het komend seizoen voor een ommekeer kan zorgen."

Nijland sprak van een vervelende boodschap. "Wij worden echter geacht dit soort beslissingen in het belang van de club te nemen."

Volgens Huistra waren de verwachtingen dit seizoen wat te hoog gespannen geweest. Groningen streefde naar kwalificatie voor Europees voetbal, via de play-offs dan wel het bekertoernooi.

Technisch manager Henk Veldmate: "Mogelijk hebben wij vooraf de kwaliteiten wat te hoog ingeschat. We zijn voor deze competitie een paar zoals dat heet sterkhouders kwijtgeraakt. Dat neemt niet weg dat onze eindklassering gewoon niet goed was."

Start in Groningen

Huistra startte zijn carrière als speler in 1984 bij FC Groningen. Na een jaar verhuurd te zijn geweest aan BV Veendam, maakte Huistra de overstap naar FC Twente. In 1990 pikte Glasgow Rangers de linksbuiten bij de Tukkers op.

In 1995 zocht Huistra het avontuur op bij het Japanse Sanfrecce Hiroshima, dat hem een jaar later verhuurde aan FC Groningen. Huistra speelde van 1997 tot 2000 in België voor Lierse SK om in 2000/2001 zijn loopbaan af te sluiten bij RBC Roosendaal.

Direct na zijn actieve carrière trad hij weer in dienst als jeugdtrainer bij FC Groningen. In 2005 tekende hij als assistent bij Vitesse, in 2008 maakte hij de overstap naar Ajax. Huistra nam daarna in 2010 als hoofdtrainer het stokje van Ron Jans over bij FC Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl