NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht zet TD Booy aan de kant

FC Utrecht heeft per direct afscheid genomen van Foeke Booy.

Als technisch directeur wordt hij door clubeigenaar Frans van Seumeren afgerekend op de tegenvallende resultaten van het afgelopen seizoen.

"We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat onze visies over de toekomst van de club te veel uiteenlopen", zei algemeen directeur Wilco van Schaik in een toelichting.

"Dit heeft geleid tot het vertrek van onze technisch directeur. Foeke heeft mooie jaren gekend bij FC Utrecht, eerst als speler, later als trainer en de laatste jaren als technisch directeur. En die jaren koesteren we."

Verkoop en aankoop

Utrecht verkocht in de zomer bepalende spelers als Ricky van Wolfswinkel (Sporting Portugal), Kevin Strootman, Dries Mertens (beiden PSV) en Michel Vorm (Swansea City). Tevens zag de club Michael Silberbauer (BSC Young Boys) en Tim Cornelisse (FC Twente) voor niets de deur uitlopen.

Ondanks investeringen van circa negen miljoen euro in nieuwe spelers, wist FC Utrecht zich niet voor de play-offs om Europees voetbal te plaatsen. De Domstedelingen trokken onder anderen drie Zweden (Alexander Gerndt, Marcus Milsson en Johan Martensson), Daan Bovenberg (Excelsior) en Yoshiaki Takagi (Tokio Verdy) aan.

FC Utrecht eindigde op de elfde plaats in de eredivisie.

Het is nog onduidelijk of Booys ontslag gevolgen heeft voor coach Jan Wouters. Die is akkoord over verlenging van zijn contract, maar er is nog niets getekend.

Utrecht leidraad in carrière Booy

Booy is sinds 1994 in diverse functies en diverse periodes in dienst geweest van FC Utrecht. Van 1994 tot 1996 was hij selectiespeler, maar moest door een blessure zijn carrière beëindigen.

De Fries ging daarna aan de slag als jeugdtrainer om in 2000 assistent te worden van Frans Adelaar. In 2002 volgde hij Adelaar op. Als trainer won hij tweemaal de Amstel Cup en eenmaal de Johan Cruijff-schaal.

In 2007 tekende Booy een contract bij Al Nassr in Saoedi-Arabië, maar daar vertrok hij al na vijf maanden pakte hij al zijn biezen. In december 2007 tekende hij, als opvolger van interim-coach Adri van Tiggelen, een contract bij Sparta. Sinds 2009 was Booy werkzaam als technisch directeur van FC Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl