NOS NieuwsAangepast

Spanje neemt groot belang in bank

De Spaanse bank Bankia wordt gedeeltelijk genationaliseerd vanwege grote financiële problemen. De overheid krijgt 45 procent van de aandelen in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder van de bank.

Afgesproken is dat de regering 4,5 miljard euro aan leningen omzet in aandelen. Spanje had de leningen in 2010 en 2011 aan Bankia verstrekt.

Bankia is de vierde bank van Spanje. Zo'n 10 miljoen Spanjaarden hebben er een rekening. Bankia is ontstaan door een fusie van zeven regionale spaarbanken, waaronder Caja Madrid.

Grote schoonmaak

De problemen bij Bankia zijn ontstaan door beleggingen in de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt.

Maandag diende de topman van Bankia, de voormalige Spaanse minister van Economische Zaken Rodrigo Rato, zijn ontslag in. Volgens de Spaanse centrale bank moet het nieuwe management zo snel mogelijk met "een stevig plan voor een grote schoonmaak" komen.

De problemen bij Bankia zijn ontstaan door beleggingen in de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt.

Publiek geld

De gedeeltelijke nationalisatie zal ongetwijfeld op kritiek stuiten. Veel Spaanse beleggers die de bank de afgelopen tijd van kapitaal hebben voorzien, zullen grote verliezen lijden. Volgens de Spaanse centrale bank is Bankia nog steeds een solvabele instelling en hoeven klanten en spaarders zich geen zorgen te maken.

De Spaanse regering-Rajoy, die in december aantrad, heeft steeds gezegd dat er geen banken met publiek geld gered zullen worden. Toch zei de premier maandag dat hij directe leningen als laatste redmiddel toestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl