NOS NieuwsAangepast

Protest tegen dure telefonie Slim

Door correspondent Cees Zoon, in Mexico-stad

Meer dan tien organisaties van latino's in de Verenigde Staten zijn een actie begonnen om te verhinderen dat de Mexicaan Carlos Slim over twee weken in Washington een eredoctoraat in ontvangst neemt.

Volgens de actievoerders is de onderscheiding ook een steunbetuiging voor de monopolistische praktijken van Slim in de telecommunicatie. Die hebben tot gevolg dat telefoneren in Mexico een stuk duurder is dan in de omliggende landen.

In Mexico zelf wordt al jaren geprotesteerd tegen de hoge prijzen van bellen en internetten. Het protest begon precies op de dag dat bekend werd dat Slim een gedeeltelijke overname van KPN beoogt.

Prijspolitiek

Volgens de organisaties zijn ook de 50 miljoen hispanics in de VS het slachtoffer van Slims prijspolitiek, omdat die allen familie hebben in de Latijns-Amerikaanse landen waar zijn bedrijf América Móvil de telecommunicatiemarkt controleert.

Vorige week trok de Mexicaanse mededingingsautoriteit onverwacht een boete van bijna 700 miljoen euro in die het moederbedrijf Telmex was opgelegd wegens monopolistische praktijken.

Rijkste man

In januari oordeelde de OESO, waarvan Mexico lid is, dat de monopolitiepositie van Telmex tot een achterstand in de sector en tot onevenredig hoge prijzen heeft geleid.

Telmex (vaste telefonie) en Telcel (mobiel) hebben bijna 80 procent van de Mexicaanse markt in handen. De internationale poot van het concern América Móvil is de voornaamste provider in vrijwel alle landen van Latijns-Amerika.

Dankzij de inkomsten uit de telecommunicatie is Slim uitgegroeid tot de rijkste man ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl