NOS NieuwsAangepast

Risicopatiënten staken behandeling

Patiënten die een gevaar vormen voor hun omgeving, stoppen met hun behandeling omdat ze de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg niet kunnen of willen betalen.

Bij de forensisch-psychiatrische polikliniek De Waag in Utrecht zijn in de eerste drie maanden van dit jaar zestien mensen gestopt.

Volgens De Waag haken vooral mannen af die vanwege huiselijk geweld worden behandeld om hun agressie te beteugelen.

Verkrachtingen

"Als cliënten wegblijven, levert dat gevaar op. Zo eenvoudig is het", zegt Martin Groesz van De Waag. Hij is bang voor verkrachtingen en gevallen van huiselijk geweld die voorkomen hadden kunnen worden.

Patiënten met een laag inkomen kunnen de eigen bijdrage niet betalen en zetten een punt achter hun therapie. Sinds 1 januari geldt voor nieuwe patiënten of mensen die een behandeling willen verlengen een eigen bijdrage van 200 euro.

Mes

'John' van begin 40 is een van de patiënten over wie De Waag zich zorgen maakt. Hij heeft een zwaar agressieprobleem. Hij mishandelt zijn vrouw en trekt geregeld een mes bij ruzies in het café of in het verkeer.

In 2005 was hij al onder behandeling bij de Waag omdat hij zijn vrouw sloeg en haar met de dood bedreigde. Door therapie en medicatie kreeg hij zijn agressie onder controle, maar vorig jaar meldde hij zich opnieuw bij de Waag omdat hij weer agressieve buien had.

De eigen bijdrage weerhield hem ervan om opnieuw in therapie te gaan. "Dat leidt tot het risico van escalatie", zegt Groesz.

Niet opgelost

De eigen bijdrage in de ggz zou leiden tot een besparing van een kleine 150 miljoen euro. In het bezuinigingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie is dat teruggebracht tot 110 miljoen, maar volgens De Waag is het probleem daarmee nog niet opgelost.

Het is nog niet duidelijk voor wie de eigen bijdrage komt te vervallen en per wanneer. Groesz vindt dat de eigen bijdrage voor de categorie 'zware' patiënten per direct moet worden afgeschaft.

De Waag is niet de enige forensisch-psychiatrische polikliniek die zich zorgen maakt. Ook Het Dok in Rotterdam vindt het onaanvaardbaar dat mensen met complexe psychiatrische stoornissen, seksuele problemen en gedragsproblemen stoppen met hun therapie.

Het Dok betaalt daarom zelf de eigen bijdrage voor de patiënten om te voorkomen dat die afhaken. GGZ Nederland is bezorgd over mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen en die niet in de reguliere zorg terechtkomen.

Nauwkeurig

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten nauwkeurig te monitoren wat de effecten zijn van de invoering van de eigen bijdrage in de tweedelijns ggz.

De eerste resultaten worden in september bekendgemaakt. Signalen als deze worden serieus genomen, zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl