NOS NieuwsAangepast

Kabinet: tanks naar Indonesië

Het demissionaire kabinet vraagt toestemming aan de Tweede Kamer voor de verkoop van tanks aan Indonesië. Het kabinet wil het overtollig defensiemateriaal voor zo'n 200 miljoen euro verkopen.

Het kabinet is zich bewust van zijn demissionaire status en wil daarom de deal aan de Tweede Kamer voorleggen, schrijven de ministers Hillen van Defensie en Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet in Papoea

Een meerderheid van PvdA, PVV, GroenLinks, D66, SP en de ChristenUnie wil niet dat de tanks naar Indonesië gaan, omdat het land de mensenrechten niet naleeft, onder meer in Papoea.

In de brief staat dat de tanks niet in deze provincie mogen worden ingezet. Het kabinet hoopt daarmee tegemoet te zijn gekomen aan de bezwaren van de Kamer.

Zorgvuldigheid

"Wij nemen de standpuntbepaling van de Kamer serieus," schrijven de ministers. "Mede gezien de huidige demissionaire status van het kabinet willen wij de mogelijke transactie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wegen."

Het gaat om tientallen Leopard-tanks. Als de Kamer de verkoop tegenhoudt, ontstaat er een gat in de begroting van 200 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl