Andere Tijden Sport in teken EK voetbal

Oranje-international Gerald Vanenburg in 1988.»
Oranje-international Gerald Vanenburg in 1988. Pro Shots

Liefhebbers van sport en geschiedenis kunnen ook deze sportzomer hun hart ophalen met acht nieuwe afleveringen van Andere Tijden Sport.

Het sporthistorische programma van de NOS en de VPRO, dat dit jaar het vijfjarig jubileum viert, pakt in de aanloop naar de Olympische Spelen uit met vijf 'Olympische verhalen', maar de serie begint op zondag 3 juni met een drieluik rond het EK voetbal.

EK-afleveringen

Zondag 3 juni, 22.05 uur, Nederland 1: Het Deense sprookje
Dinsdag 5 juni, 22.10 uur, Nederland 1: Gerald Vanenburg: Beter dan Van Basten
Donderdag 7 juni, 22.10 uur, Nederland 1: Het Perestrojka-team: Hoe de Sovjets de EK-finale van '88 verloren

Het Deense sprookje

Op zondag 3 juni (22.05 uur, Nederland 1) vertelt Andere Tijden Sport het verhaal over het Deense voetbalelftal dat in 1992 vanuit het niets het EK won. Sterker, de Denen hadden zich niet eens gekwalificeerd voor de eindronde. Door de internationale boycot van Joegoslavië vanwege de burgeroorlog in dat land werden zij pas acht dagen voor de toernooistart aan het deelnemersveld toegevoegd. Op weg naar de verrassende titel schakelde Denemarken in de halve finale titelverdediger Nederland uit via strafschoppen. Betrokkenen halen herinneringen op.

Gerald Vanenburg: Beter dan Van Basten

Dinsdag 5 juni (22.10 uur, Nederland 1) staat Gerald Vanenburg centraal. Hij behoorde tot de Oranje-lichting die in 1988 het EK won, een unieke verzameling voetballers. En Vanenburg was misschien wel de beste, in potentie. 'Vaantje' debuteerde op zijn zeventiende in Ajax 1. De kenners keken als betoverd naar de onnavolgbare bewegingen van het wonderkind. De nieuwe Cruijff diende zich aan, hoorde je al. Maar zijn fraaie erelijst ten spijt is zijn talent nooit helemaal tot wasdom gekomen. En waarom niet, wil Andere Tijden Sport weten.

Het Perestrojka-team

Ook op donderdag 7 juni (22.10 uur, Nederland 1) komt het EK van 1988 aan de orde. In de finale versloeg Oranje de Sovjet-Unie met 2-0. Die dag staat bij ons in het collectieve voetbalgeheugen gegrifd. Maar hoe hebben de hoofdrolspelers van het laatste 'Perestrojka-team' het allemaal beleefd? Andere Tijden Sport ging naar Rusland en Oekraïne, dook in archieven en keek met diverse betrokken terug naar de wedstrijd in München.

Deel deze pagina

Nieuws

Video

  • video Andere Tijden Sport in teken EK voetbal Het sporthistorische programma van de NOS en de VPRO, Andere Tijden Sport, pakt in de aanloop naar de... Olympische Spelen uit met vijf 'Olympische verhalen', maar de serie begint op zondag 3 juni met een drieluik rond het EK voetbal.
  • video Terugblik Andere Tijden Sport Liefhebbers van sport en geschiedenis kunnen ook deze sportzomer hun hart ophalen met acht nieuwe... afleveringen van Andere Tijden Sport. Een terugblik op de afleveringen die er tot nu toe zijn geweest van Andere Tijden Sport.
  • video Andere Tijden Sport in teken OS Liefhebbers van sport en geschiedenis kunnen ook deze sportzomer hun hart ophalen met acht nieuwe... afleveringen van Andere Tijden Sport. Het sporthistorische programma van de NOS en de VPRO, dat dit jaar het vijfjarig jubileum viert, pakt in de aanloop naar de Olympische Spelen uit met vijf 'Olympische verhalen'.

Video en Audio

  • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 27 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 1283 keer afgespeeld
  • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 23 keer afgespeeld

Meer video en audio