NOS NieuwsAangepast

Waarom América Móvil met KPN?

Door economieverslaggever André Meinema

América Móvil is het grootste telecombedrijf van Latijns-Amerika en eigendom van Carlos Slim. Het bedrijf is met een jaaromzet van 36 miljard euro bijna drie keer zo groot als KPN. In 2011 werd een netto-jaarwinst geboekt van 4,5 miljard euro. In het eerste kwartaal kwam de nettowinst uit op 1,8 miljard euro en steeg de omzet met ruim 12 procent.

Ter vergelijking: KPN had eind 2011 36,6 miljoen klanten voor mobiele telefonie en 4 miljoen klanten voor vaste telefonie. Daarnaast nog 2,5 miljoen internetklanten en 1,4 miljoen televisieklanten

In Mexico heeft Slim met zijn bedrijven Telcel en Telmex een controlerend belang van 70 procent in de mobiele telefoonmarkt en 80 procent in de vaste telefoonmarkt.

Mededingingsautoriteit

Slim en zijn América Móvil zijn niet onomstreden. Hij heeft overhoop gelegen met de toezichthouders op de telecommarkt en werd gedwongen de prijzen te verlagen die concurrenten werden aangerekend voor het gebruik van het netwerk en voor het afrekenen in minuten in plaats van in seconden.

De Mexicaanse mededingingsautoriteit Cofeco legde vorig jaar het bedrijf zelfs een boete op van 950 miljoen dollar voor "monopolistische praktijken". Vorige week besloot Cofeco de boete in te trekken, in ruil voor een aantal toezeggingen. Volgens Cofeco zouden die toezeggingen "de Mexicaanse consumenten 6 miljard dollar besparen". Een bedrag dat critici betwisten.

Slim zou met het ontlopen van de boete gezichts- en imagoverlies in het buitenland willen voorkomen.

Verplicht

Het is een grote speler in Latijns-Amerika. Actief in 18 landen met 246 miljoen mobiele bellers als klant, 30 miljoen klanten bij vaste telefonie en 16 miljoen breedband-klanten. In Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, heeft América Movíl bijna 87 miljoen klanten en bijvoorbeeld veel meer klanten met vaste telefonie dan op de thuismarkt Mexico.

América Móvil bezit nu al 4,8 procent van de aandelen KPN maar wil het belang uitbreiden naar 28 procent. América Móvil biedt 8 euro voor een aandeel KPN, een premie van 23 procent bovenop de slotkoers van gisteren. Het aandeel KPN vloog vandaag daarom bij opening van de beurs 20 procent omhoog, richting de geboden 8 euro.

De keuze voor een belang van niet meer dan 28 procent heeft een reden. Met 30 procent of meer ben je als grootaandeelhouder volgens Nederlandse beursregels verplicht een bod op het hele bedrijf en dus op alle andere aandelen uit te brengen. Daar voelt América Móvil niks voor. Nog niet.

Ervaring

Het is een langetermijninvestering in een nieuwe markt zegt Amérika Móvil en geografische spreiding van activiteiten is belangrijk. Ook natuurlijk omdat andere mogelijke investeringen in Latijns-Amerika beperkt zijn. "We willen een belangrijke minderheidsaandeelhouder in KPN worden, een bedrijf met een positie in de Europese markt."

"We staan ook achter de strategische plannen van het management van KPN", aldus het persbericht. "We zullen beiden profiteren van de technologische en zakelijke ervaring en hopen mogelijke samenwerkingsvoordelen te vinden, zoals bij roaming, operationele efficiëntie, verspreiding van programma's en marketing."

Kortom, de Mexicanen willen vooral kennis en ervaring opdoen bij een Europees bedrijf in de Europese markt. Er is geen sprake van een overname, maar van een investering. Maar wat niet is kan nog komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl