NOS NieuwsAangepast

Revolutionaire rioolzuivering in Epe

Epe heeft vandaag een wereldprimeur op het gebied van rioolwaterzuivering. In het bijzijn van prins Willem-Alexander gaat de installatie in Epe na een jaar testen officieel over op de Nereda-technologie, volgens de ontwikkelaars een revolutionaire manier om afvalwater te zuiveren.

De bacteriën die in de installatie het water schoon eten, vormen door de nieuwe technologie korrels als ze het afval opnemen. Deze Nereda-korrels, genoemd naar de dochter van de Griekse watergod Nereus, zinken gemakkelijk en versnellen daardoor het zuiveringsproces.

Vier keer sneller

Aan de ontwikkeling van de Nereda-korrels is tien jaar gewerkt door onder meer de TU Delft. Volgens de ontwikkelaars maken de korrels het rioolwater tot vier keer sneller schoon dan traditionele technieken. Verder is het nieuwe systeem goedkoper en bespaart het energie.

De Nederlandse Nereda-uitvinding krijgt wereldwijd navolging. Onder meer in Portugal en Zuid-Afrika worden rioolwaterzuiveringsinstallaties gebouwd die met de nieuwe techniek gaan werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl