NOS NieuwsAangepast

América Móvil biedt op deel KPN

De koers van het aandeel KPN op de Amsterdamse beurs schoot bij opening meer dan 20 procent omhoog. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil wil een deel van KPN overnemen. Het bedrijf wil zijn belang in KPN vergroten van 4,8 naar 28 procent.

Het bod is 8 euro per aandeel KPN, bijna een kwart meer dan de slotkoers van gisteren. In totaal zou met het bod 2,6 miljard euro zijn gemoeid. América Móvil noemt KPN "een degelijk bedrijf en een goede langetermijnvestering".

Volgens de financïële topman Garcia Moreno is Europa "een markt die wij niet kennen en biedt KPN een betere kijk op de activiteiten in Europa."

'Positief'

KPN noemt het bod "redelijk positief". Het bedrijf vindt dat het op de beurs wordt ondergewaardeerd en ziet het bod van 8 euro per aandeel als een bevestiging daarvan. Verder zegt KPN dat er met América Móvil al een keer is gesproken over samenwerking, bijvoorbeeld op gebied van inkoop en het delen van het netwerk (roaming).

Als een aandeelhouder meer dan 30 procent heeft, is deze verplicht een bod uit te brengen op alle aandelen. Kennelijk heeft América Móvil daar niet voor gekozen. Het is het eerste grote belang van América Móvil in Europa. Volgens de financiële topman heeft het bedrijf voorlopig geen andere plannen in Europa.

Rijkste man

América Móvil is eigendom van de Mexicaan Carlos Slim, volgens het tijdschrift Forbes de rijkste man ter wereld. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 36 miljard euro en boekte in 2011 een nettowinst van 4,5 miljard euro.

Het is het grootste telecombedrijf op de Latijns-Amerikaanse markt, met 246 miljoen klanten bij mobiele bellers, 59 miljoen klanten bij vaste telefonie en 13 miljoen TV-abonnees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl