NOS NieuwsAangepast

CIA verijdelt aanslag al-Qaida

De CIA heeft een aanslag van al-Qaida verijdeld. Amerikaanse regeringswoordvoerders hebben berichten daarover bevestigd.

Al-Qaida wilde een jaar na de dood van Osama bin Laden een aanslag plegen op een Amerikaans vliegtuig. De terreurorganisatie had daarvoor een verbeterde versie ontwikkeld van de onderbroekbom.

Volgens de Amerikaanse regering wilde een man uit Jemen de bom laten ontploffen aan boord van een vliegtuig dat naar de VS vloog. De bom was al klaar, maar de man had nog geen vlucht uitgekozen of vliegtickets gekocht. Het is niet bekend wat er met de verdachte is gebeurd.

Bodyscan

De FBI onderzoekt nu hoe de bom aan boord van een vliegtuig gesmokkeld had kunnen worden en hoe groot de schade van een ontploffing zou zijn geweest. Er was geen metaal voor de bom gebruikt, zodat die niet kon worden herkend door metaaldetectoren. Onduidelijk is nog of de onderbroek op een bodyscan te zien zou zijn.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei de afgelopen week dat hij niets wist van al-Qaida-aanslagen die zouden samenvallen met de sterfdag van Bin Laden, 2 mei. Persbureau AP kende het verhaal vorige week al, maar gaf gehoor aan een verzoek van de regering-Obama om het verhaal nog niet naar buiten te brengen om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

Levenslang

Op Eerste Kerstdag 2009 probeerde een Nigeriaanse al-Qaida-terrorist een vlucht van Amsterdam naar Detroit op te blazen met een onderbroekbom. De bom ging niet goed af en de Nederlander Jasper Schuringa slaagde erin de aanslagpleger te overmeesteren. De terrorist werd later veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl