Stress jongeren door sociale media

Een meisje checkt berichten op haar smartphone»
Een meisje checkt berichten op haar smartphone ANP

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar lijden aan een ernstige vorm van 'sociale-mediastress'.

Dat zeggen onderzoekers van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij na onderzoek onder 500 jongeren.

Ongeveer een kwart van de jongeren voelt zich gestrest als ze niet alles in de sociale media kunnen bijhouden; nog eens een kwart zegt dat dit "enigszins" het geval is.

Sociale media als Facebook, WhatsApp, Ping, Twitter, MSN en Hyves zijn via de smartphone constant bereikbaar. Via speciale geluiden en pushberichten wordt steeds gevraagd om te reageren.

Concentratievermogen

Jongeren zeggen stress te ervaren omdat ze bang zijn sociaal buitengesloten te raken of dingen te missen.

Voor jongeren is het ook belangrijk zich op de juiste manier te presenteren op de sociale media, omdat iedereen zich daar 'beter' voordoet.

Dat gevoel veroorzaakt een grote druk en leidt tot onzekerheid, onmacht en een lage eigenwaarde.

Jongeren geven verder aan dat het gebruik van sociale media soms ten koste gaat van concentratievermogen, schoolresultaten, sport, contact met familieleden of slaap. Zij weten vaak niet hoe ze daar anders mee om moeten gaan.

Facebook

Zo'n 86 procent van de ondervraagde jongeren zegt de smartphone altijd bij zich te hebben.

Facebook wordt het meest gebruikt. Daarna volgt Youtube en op de derde plaats staan WhatsApp en Ping.

Het niet direct kunnen bekijken van een binnenkomend bericht leidt bij zo'n 60 procent tot onrust.

Begeleiding

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij pleit voor een betere begeleiding van jongeren en komt met aanbevelingen voor het onderwijs, ouders en jongeren zelf.

Ook komt er een speciale website: ikbenoffline.org. Hierop worden jongeren aangemoedigd om offline activiteiten te ondernemen en daarover te berichten op deze site.

Jongeren wordt ook gevraagd stil te staan bij hun eigen social-mediagebruik.

Deel deze pagina

Video

Jongeren krijgen stress van sociale media

Jongeren lijden aan sociale media stress. Ze staan via Facebook, Twitter en MSN constant in contact met elkaar en dat kunnen ze... niet meer stoppen. Ze zijn bang dat ze iets missen of dat ze worden worden buitengesloten. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 jongeren tussen de 13 en 18 jaar.

Audio

  • 'Het is soms wel lekker om even geen internet te hebben' Jongeren tussen de 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van 'social media stress.'
  • 'Ze zijn bang om iets te missen' School zorgt voor een hoop stress, zeggen deze scholieren. Maar social media ook, zo is onderzocht.Liesbeth Hop, directeur van de... Nationale Academie voor Media en Maatschappij, heeft dit onderzoek gedaan.

Video en Audio

Meer video en audio