De 6 kandidaten van het CDA

De strijd bij CDA om het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september, gaat tussen zes kandidaten.

Voor het eerst kunnen leden van de partij kiezen wie hun poltiek leider wordt. Een commissie heeft de zes gekozen uit de twaalf partijgenoten die zich voor de interne verkiezing hadden aangemeld. Ze voldoen volgens de commissie aan de profielschets. Dat gold niet voor de zes kandidaten die zijn afgevallen. Uiterlijk 1 juni wordt bekend wie lijsttrekker wordt.

(Zie de fotoserie hiernaast voor de afbeeldingen van gegadigden).

Liesbeth Spies 46 jaar Protestants Zuid-Holland

Studeerde rechten en economie. Werkte als ambtenaar bij de provincie Zuid-Holland. Was Kamerlid, waarnemend voorzitter van het CDA en gedeputeerde in Zuid-Holland. Ze is nu minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als Kamerlid hield ze zich vooral bezig met milieubeleid en duurzaamheid en met het Koninklijk Huis.

Sybrand van Haersma Buma 46 jaar Protestants Zuid-Holland

Burgemeesterszoon die opgroeide in Friesland. De jurist werkte bij de Raad van State en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Was gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg, voordat hij in 2002 in de Tweede Kamer kwam. Daar was hij woordvoerder voor Justitie, totdat hij in 2010 fractievoorzitter van het CDA werd.

Marcel Wintels 48 jaar Rooms-Katholiek Noord-Brabant

Begon zijn carrière als belastingadviseur en accountant. Stapte in 1997 over naar het hoger onderwijs, waar hij bestuurder werd. Is nu bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen. Heeft als enige kandidaat nooit een politieke functie gehad.

Madeleine van Toorenburg 43 jaar Rooms-Katholiek Noord-Brabant

Gepromoveerd juriste. Zat in de directie van een aantal penitentiaire inrichtingen. In de Tweede Kamer voert ze sinds 2007 vooral het woord over asiel en integratie, privacy, tbs en het gevangeniswezen.

Henk Bleker 58 jaar Protestants Groningen

Politicoloog en jurist. Begon als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Was provinciebestuurder in Groningen en directeur van de regionale omroep RTV Noord. Werd in 2010 na de verkiezingsnederlaag interim-voorzitter van het CDA. Is demissionair staatssecretaris van Landbouw.

Mona Keijzer 43 jaar Rooms-Katholiek Noord-Holland

Haar kandidatuur werd als laatste bekend. Studeerde rechten en bestuurskunde. Is nu wethouder in Purmerend, belast met welzijn en zorg. Stond bij de laatste Kamerverkiezingen 67-ste op de lijst. Ook Keijzer is lid van het strategisch beraad in het CDA, dat de toekomstige koers van de partij moet uitzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl