Excuses gevraagd voor 'Westerling'

Zuid-Sulawesi»
Zuid-Sulawesi Wikimedia

Tien nabestaanden van mannen uit Zuid-Sulawesi willen een schadevergoeding en excuses van de Nederlandse staat. Zes vrouwen en vier kinderen zagen in 1946 hoe hun mannen en vaders door Nederlandse militairen werden doodgeschoten.

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft de zaak aangekaart bij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. De weduwen en kinderen willen vooral erkenning van het leed dat hen is aangedaan.

De Nederlandse kapitein Raymond Westerling trad in 1946 meedogenloos op tegen burgers in Zuid-Sulawesi, dat toen nog Zuid-Celebes heette. Onder zijn leiding werden ten minste 3000 burgers zonder proces geëxecuteerd.

Indonesië was toen nog een Nederlandse kolonie en vocht voor zijn onafhankelijkheid.

Haast

Rapporten uit 1948 en 1954 over de gebeurtenissen zijn door de toenmalige Nederlandse regeringen terzijde geschoven. De kabinetschef in 1954 vond het "weinig gewenst om oude zaken weer op te rakelen", omdat dan zou blijken dat "niet alleen de militairen maar ook het bestuur tekort was geschoten", citeert Zegveld.

De nabestaanden uit Zuid-Sulawesi deden een beroep op de advocaat, nadat Nederland schadevergoeding had uitgekeerd en excuses had aangeboden aan nabestaanden van het bloedbad in Rawagede op Java.

Zegveld wil dat er haast wordt gemaakt met de zaak, de oudste nabestaande is een weduwe die in 1908 is geboren.

Deel deze pagina

Audio

  • Michel Maas: rapporten verdwenen in diepe la Na de tragedie in het Javaanse dorp Rawagedeh wordt de Nederlandse staat opnieuw geconfronteerd met misdaden van militairen in het... voormalige Nederlands-Indië. Tien nabestaanden van mannen uit Sulawesi willen schadevergoeding en excuses van Nederland. Zij zagen hoe hun vaders en echtgenoten werden doodgeschoten door Nederlandse militairen. Dat gebeurde in 1946. Correspondent Michel Maas vertelt over de zaak.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3425 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4402 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3527 keer afgespeeld

Meer video en audio