NOS NieuwsAangepast

Herstel Eusebiuskerk kost minder

De restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem kan goedkoper dan eerder werd gedacht. Eerder werden de kosten geraamd op 75 miljoen euro, maar volgens de Stichting Eusebius Arnhem komen de totale kosten waarschijnlijk zo'n 10 miljoen euro lager uit.

Vooral de komende jaren zijn de kosten lager. De stichting verwacht zo'n 34 miljoen euro nodig te hebben om de kerk dusdanig te restaureren dat er 20 jaar lang geen opknapbeurten meer nodig zijn.

Uitvoeringsmethoden

Het tweede deel van de restauratie begint na die periode. "Daardoor blijft de financiële last voor dit moment beperkt", zegt voorzitter Winters van de Stichting Eusebius Arnhem (SEA).

Het verschil in kosten komt onder meer doordat aannemers bereid zijn om de opknapbeurt voor minder geld uit te voeren. Er zijn volgens de SEA ook goedkopere uitvoeringsmethoden bedacht.

Vallend steen

Daarnaast verschilt het huidige bestuur van de SEA van inzicht met het oude bestuur. "Wij vinden dat een belangrijk deel van de restauratie ook over 20 jaar kan. Het oude bestuur had beslist dat ze de komende 50 jaar geen steiger meer om de kerk wilde zien", zegt Winters.

De toren van de Eusebiuskerk staat al jaren in de steigers. Er vallen soms stukken steen naar beneden. Van de 34 miljoen euro gaat de komende jaren 30 miljoen naar het herstel van de toren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl