NOS NieuwsAangepast

Zes kandidaat-leiders CDA bekend

Het CDA heeft de namen van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap bekendgemaakt. Het zijn vier landelijke politici en twee outsiders.

De zes zijn de huidige CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, demissionair minister Liesbeth Spies, demissionair staatssecretaris Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer.

CDA-leden kunnen voor het eerst een lijsttrekker kiezen.

Debat

Een commissie heeft na gesprekken met alle twaalf kandidaten een keuze gemaakt op basis van de profielschets. De zes gegadigden die zijn afgevallen, voldeden daar niet aan. Een van de afvallers is de Nijmegenaar Harry Wesselink, wiens kandidatuur als 'onbekend' CDA-lid vorige week breed werd uitgemeten in de media.

Vanavond gaan de kandidaten in Rotterdam voor het eerst met elkaar in debat. Daar worden de zes CDA'ers officieel gepresenteerd.

Vanaf 10 mei kunnen CDA-leden hun stem uitbrengen op een van de kandidaat-lijsttrekkers. Op 18 mei sluit de eerste ronde. Als niemand in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde.

Op 1 juni wordt bekend wie het CDA naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september gaat leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl