NOS NieuwsAangepast

Japanse beurs 2,8 procent lager

De Japanse beurs is de nieuwe week slecht begonnen. De Nikkei-index heeft 3 procent lager gestaan en sloot met een verlies van 2,8 procent.

Ook de andere graadmeters in het Verre Oosten eindigden in de min. De Aziatische markten volgden daarmee de beurzen in Europa en de Verenigde Staten, die eind vorige week in het rood belandden.

Aanleiding voor de sombere stemming wereldwijd zijn onder meer tegenvallende cijfers over de Amerikaans arbeidsmarkt. Beleggers zijn daardoor niet gerust op een spoedig herstel van de economie in de VS.

Onzeker

De Dow Jones Index moest vrijdag 1,3 procent inleveren, de AEX in Nederland verloor 1,8 procent. Dat het verlies van de Nikkei zo groot is uitgevallen, komt doordat de beurs in Tokio donderdag en vrijdag dicht was, waardoor beleggers in Japan het nieuws van de afgelopen dagen moesten inhalen.

Volgens analisten zijn ook de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland van invloed. Beleggers zijn onzeker over de aanpak van de Europese schuldencrisis.

Zo is het onduidelijk is of er in Athene een coalitie komt die de maatregelen uitvoert die zijn opgelegd door de EU en het IMF. En de nieuwe Franse president Hollande wil minder bezuinigen dan zijn voorganger Sarkozy.

Beursanalisten verwachten dat de Europese markten straks met verliezen van bijna 2 procent openen. De koers van de euro is voor het eerst in 4 maanden gedaald tot onder de 1,30 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl