NOS NieuwsAangepast

Poetin begint aan derde termijn

In Moskou wordt Vladimir Poetin vanochtend beëdigd als president van Rusland. Hij begint aan zijn derde termijn als president. Van 2000 tot 2008 was hij al eens staatshoofd van Rusland, daarna schoof hij Dmitri Medvedev naar voren als zijn opvolger en werd hij zelf premier. In Rusland is het niet toegestaan om drie termijn achter elkaar te dienen.

De plechtigheid begint om 09.30 uur (Nederlandse tijd) en vindt plaats in drie verschillende ruimtes in het Kremlin. Poetin zal worden gezegend door het hoofd van de Russisch Orthodoxe Kerk. Daarna legt hij, met één hand op de grondwet, de eed af en zweert hij alles te zullen doen dat nodig is in het belang van Rusland.

Voor de beëdiging van Poetin zijn 2000 mensen uitgenodigd. Na de beëdiging inspecteert de nieuwe president de erewacht en houdt hij een korte toespraak. Vanavond geeft hij een receptie met enkel Russische hapjes en drankjes.

Protest

Moskou was gisteren nog het toneel van protesten tegen Poetin. Tienduizenden mensen deden mee aan een manifestatie, die uitliep op een confrontatie met de politie. Er werden 400 betogers gearresteerd, onder wie oppositieleider Boris Nemtsov.

De opkomst bij de betogingen was veel lager dan bij de protesten in de winter. Toen waren er soms 100.000 mensen op de been.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl