Merkel nodigt Hollande naar Berlijn

François Hollande»
François Hollande AFP

De Duitse bondskanselier Merkel heeft François Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Franse presidentsverkiezingen. Zij nodigt hem uit om zo snel mogelijk naar Berlijn te komen voor overleg.

De overwinning van Hollande is enigszins pijnlijk voor Merkel. Tijdens de Franse verkiezingsstrijd steunde zij Hollande's rivaal Nicolas Sarkozy; zij bezocht zelfs een campagnebijeenkomst van de vertrekkende Franse president.

Merkels steun voor Sarkozy was mede het gevolg van Hollande's uitspraken over het Europese begrotingsbeleid. Hollande keurt de strenge bezuinigingen die Frankrijk en andere eurolanden moeten doorvoeren af. Merkel is daar juist een groot voorstander van.

Groei stimuleren

Hollande wil dat de eurolanden nieuwe afspraken maken over de aanpak van de schuldencrisis. Voor hem betekent dat dat er ook maatregelen moeten komen die economische groei stimuleren.

De Duitse regering laat doorschemeren dat het bereid is om de aanpak van de schuldencrisis opnieuw tegen het licht te houden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle zegt dat het stimuleren van groei niet per se gepaard hoeft te gaan met hogere uitgaven. Groei kan ook worden gestimuleerd door structurele hervormingen en een betere besteding van het geld dat nu wordt uitgegeven, zei hij.

Felicitaties

Ook vele andere Europese leiders hebben Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning. Demissionair premier Rutte hoopt op een goede samenwerking met de nieuwe Franse president, zoals hij die ook met Sarkozy had, zegt zijn woordvoerder.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • 'Het is de vraag of ze Hollande ook zo goed kan africhten' Ze leken af en toe onafscheidelijk: Merkel en Sarkozy. Altijd in de weer om samen Europese zaken te regelen.
  • Wat gaat Hollande betekenen voor de economie? De socialist Hollande wordt de nieuwe president van Frankrijk. Over wat zijn overwinning betekent voor de economie van Frankrijk en... die van Europa, daarover gaan we het hebben met econoom Michiel Verduijn van de Rabobank.
  • Krant Figaro schrijft 'open brief' aan Hollande Correspondent Ron Linker las de kranten na de verkiezingswinst van François Hollande.
  • 'Hollande moet tandem vormen met Merkel' Frankrijk heeft een nieuwe president: François Hollande. Gisteren versloeg hij nipt de zittende president Nicolas Sarkozy.... Hollande kreeg 51,7 procent van de stemmen. Correspondent Ron Linker vertelt.
  • 'Hollande werkte als een soort polderaar' Hij is de eerste Franse president die nooit een ministerspost bekleedde. François Hollande heeft maar weinig bestuurlijke... ervaring. Daardoor is er veel onduidelijkheid over wat hij nou precies wil. Gelukkig zit Jan Willem Brouwer hier in de studio. Hij is als Frankrijk-deskundige verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Video en Audio

Meer video en audio