NOS WielrennenAangepast

Cavendish wint tweede rit in Giro

Mark Cavendish heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen.

De Britse wereldkampioen van Sky bleef in de 206 kilometer lange rit door Denemarken met start en finish in Herning, de Australiër Matthew Goss en de Fransman Geoffrey Soupe ruim voor in een door een val ontsierde massasprint.

Rabobank-renner Theo Bos zat goed voorin in de nerveuze finale, waarin de renners zich met veel geduw een goede positie probeerden te verwerven. Bos had drie man om zich in, maar in de laatste bocht ging de sprinter hard onderuit.

Cavendish zat ook voortdurend voorin en meldde zich pas op het laatste rechte stuk aan het front om de concurrentie vervolgens met een verschroeiende jump het nakijken te geven.

Balloni, Kaisen en Rubiano ervandoor

De tweede rit door Denemarken kende geen obstakels van betekenis. Alfredo Balloni, Olivier Kaisen en Miguel Angel Rubiano Chavez zagen na vijftien kilometer hun kans schoon voor een vlucht.

Die leverde weliswaar een voorsprong op van ruim twaalf minuten, maar had nooit echt kans van slagen, omdat de sprinters de vlakke rit in hun agenda hadden gemarkeerd.

De drie werden opgeraapt op veertig kilometer van de streep, waarna Lars Ytting Bak het probeerde met een solo. De tempobeul kreeg een minuut maar voor eigen publiek slaagde ook de Deen er niet in weg te blijven. Op zestien kilometer van de finish werd hij bijgehaald.

Klassementsleider Taylor Phinney had materiaalpech op acht kilometer van de meet, maar vond weer aansluiting bij het peloton.

Hectisch

"Het was een hectische finale", was het duidelijke oordeel van ritwinnaar Cavendish na afloop. "Gelukkig had ik ploeggenoot Geraint Thomas mee, ook al viel hij vlak voor de meet nog even terug."

Volgens de Brit was Tyler Farrar zijn belangrijkste concurrent voor de ritzege. "Maar ik kon me goed op hem instellen. Sterker nog: ik zat lang bij hem in het wiel en gebruikte juist hem als springplank."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl