NOS NieuwsAangepast

Spook van de kiezer die niet kwam

Door buitenlandredacteur Hans Brom, in Parijs

Alles bij elkaar mogen ruim 44 miljoen Fransen vandaag via de stembus bepalen wie de nieuwe president wordt. Nu al staat vast dat ze lang niet allemaal komen opdagen.

Opkomstpercentages in Frankrijk zijn traditioneel hoog. Daar kunnen Nederlanders nog een puntje aan zuigen. In Frankrijk is het normaal dat de opkomst ruim boven de 70 en soms zelfs boven de 80 procent uitkomt.

Of dat vandaag ook gebeurt is moeilijk te voorspellen, maar het zou kunnen dat de wegblijvers vooral Nicolas Sarkozy parten gaan spelen.

In de laatste gepubliceerde peilingen stond Sarkozy op 47,5 procent, Hollande op 52,5, en hij kan dus ieder kruisje goed gebruiken. Zijn eigen aanhang, dat was al snel duidelijk, is te klein om hem een overwinning te bezorgen.

Geen zekere basis

Tijdens zijn campagne probeerde hij daarom keer op keer de aanhangers van het extreem-rechtse Front National voor zich te winnen. Minder immigranten en meer grenscontroles, programmapunten waarmee FN-leider Marine Le Pen de boer op ging, nam hij een op een over.

Zonder veel succes, zoals te zien was aan de uitslag van de eerste ronde: Le Pen haalde 17,9 procent binnen, een record voor een kandidaat van het FN. Maar behalve anti-islam en anti-buitenlander is het FN ook een anti-systeempartij. Dus een stemadvies op welke andere kandidaat dan ook, kreeg Marine Le Pen niet over haar lippen. Zij adviseerde haar kiezers in de tweede ronde blanco te stemmen.

Dat Le Pen geen stemadvies gaf, heeft natuurlijk ook alles te maken met de parlementsverkiezingen in juni. Daar wil zij met haar partij een grote klapper maken en dan stuur je de kiezer niet vlak daarvoor naar een andere kandidaat. Daarmee zit Sarkozy met de gebakken peren: 6,4 miljoen kiezers die hij dacht voor het grijpen te hebben, waar hij bij nader inzien niets aan heeft. Ongetwijfeld zal een deel toch wel op hem stemmen, alles liever dan Hollande, maar een zekere basis is het niet.

Bewolkt en kans op regen

Het is vandaag bewolkt in Parijs. Er waait een koude wind en het zal wel weer wat gaan regenen. Het verhaal wil dat bij dit weertype de linkse kiezer niet komt opdagen. Een mythe overigens die door veel opiniepeilers wordt tegengesproken, maar waar Sarkozy in stilte misschien toch op hoopt.

Om precies 20.00 uur vanavond worden de eerste betrouwbare prognoses bekendgemaakt. Het onzekere gedrag van de FN-aanhanger, de foutmarges in de peilingen, de angst voor links, de hekel aan Sarkozy en misschien toch ook een beetje de loodgrijze lucht boven Parijs, het zijn allemaal factoren waardoor het vanavond nog heel erg spannend kan gaan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl