Frankrijk kiest, overzicht ronde 2

Hollande geeft zijn bloemen aan zijn vriendin Valerie Trierweiler»
Hollande geeft zijn bloemen aan zijn vriendin Valerie Trierweiler AFP

In Frankrijk is François Hollande gekozen tot president. De socialist versloeg in de tweede en beslissende ronde de conservatief Nicolas Sarkozy. Lees de ontwikkelingen van de tweede ronde terug van minuut tot minuut.

01.30 uur: Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog. In Frankrijk is François Hollande vandaag gekozen tot president. De socialist versloeg in de tweede en beslissende ronde de conservatief Nicolas Sarkozy. Alle verdere ontwikkelingen kunt u volgen via ons dossier.

01.06 uur: 'President van de Franse jeugd'

Hollande noemde zichzelf "de president van de jeugd van Frankrijk" in zijn toespraak op de Place de la Bastille. Hij zei ook trots te zijn dat het Franse volk hem "de verantwoordelijkheid van het land heeft toevertrouwd". De socialist besloot zijn overwinningstoespraak met een dankwoord aan zijn kiezers.

Het plein in Parijs is nog steeds afgeladen en de menigte verkeert in feeststemming. Ook op andere plaatsen in de hoofdstad is het druk. Ver na middernacht rijden auto's nog toeterend rond en wordt met vlaggen uit opengedraaide ramen gezwaaid. Volgens buitenlandredacteur Hans Brom in Parijs lijkt het wel "alsof deze nacht niemand naar bed wil".

00.25 uur: Hollande aangekomen op La Bastille

François Hollande is aangekomen op Place de la Bastille in Parijs. Hij werd begroet door een juichende menigte. Tienduizenden mensen hebben uren staan wachten op zijn komst.

23.24 uur: Merkel nodigt Hollande uit

De Duitse bondskanselier Merkel heeft François Hollande vanavond per telefoon gefeliciteerd met zijn overwinning. Ook heeft ze hem uitgenodigd om na zijn beëdiging naar Berlijn te komen.

De campagneleider van Hollande zei in een reactie dat de nieuwe Franse president "snel na de inhuldiging" naar Duitsland af zal reizen.

22.48 uur: Hollande in vliegtuig

Hollande stapt in het vliegtuig naar Parijs. Op Place de la Bastille wachten tienduizenden mensen op zijn komst.

22.20 uur: Rutte feliciteert Hollande

Premier Mark Rutte, bij monde van zijn woordvoerder: "De premier feliciteert François Hollande met de verkiezingsuitslag. Hij ziet uit naar een goede samenwerking met de nieuwe Franse president, zoals die ook met Sarkozy plaatsvond.''

22.08 uur: Hollande op weg naar Parijs

François Hollande is onderweg van Tulle naar Parijs. Tientallen motoren escorteren hem naar het vliegveld van Tulle. Hij moet om 23.30 uur in Parijs aankomen, waar hij op Place de la Bastille een grote manifestatie van zijn partij bijwoont.

21.38 uur: Beëdiging vóór 15 mei

Hollande wordt uiterlijk op 15 mei beëdigd. Over twee weken gaat de nieuwe president Hollande naar de Verenigde Staten, om deel te nemen aan een topconferentie van de G8 en aansluitend van de NAVO.

Frankrijk gaat in juni opnieuw tweemaal naar de stembus, om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat Hollande met een linkse meerderheid kan gaan regeren.

21.30 uur: Toespraak Hollande

"Jullie hebben gekozen voor verandering", zegt Hollande in zijn overwinningsspeech bij de kathedraal in Tulle. "Ik beloof jullie mijn land te dienen." Hollande dankt Sarkozy voor zijn toewijding in de afgelopen vijf jaar en zegt dat hij respect verdient. Bij de naam Sarkozy klinkt er een luid boegeroep uit de menigte.

Hollande dankt iedereen die de zege mogelijk heeft gemaakt. "Jullie hebben hier lang op moeten wachten. Er waren teleurstellingen. Ik ben trots, dat ik nu de kans krijg om jullie hoop terug te geven. De verandering begint nu!"

21.15 uur: 'Historische gebeurtenis'

Guido Westerwelle, Duitse minister van Buitenlandse Zaken: "Dit is een historische gebeurtenis. Ik twijfel er niet aan dat we onze gemeenschappelijke uitdagingen samen zullen aangaan. Wij zullen samen een EU-overeenkomst voor economische groei uitwerken.''

21.02 uur: Yannick Noah: grote vreugde

Oud-tennisser Yannick Noah gaat optreden op het overwinningsfeest van Hollande. Hij is erg blij met de zege van de socialist. "We waren heel triest in 2007 toen we verloren, maar dit brengt grote vreugde." Noah vindt dat Hollande trots mag zijn op wat hij heeft gedaan. "Wij zijn in ieder geval heel blij met hem."

20.55 uur: UMP moet snel orde op zaken stellen

Correspondent Ron Linker verwacht dat er discussie zal komen over de manier waarop de UMP campagne heeft gevoerd. "Na de eerste ronde stond Sarkozy voor een keuze. Moest hij zicht richten op het midden, de aanhang van Bayrou, of op de rechtse kiezers van Marine Le Pen? Hij heeft ingezet op rechts." Dat deed hij met zijn standpunt over het immigratiebeleid en de dreiging om Frankrijk terug te trekken uit het Schengenverdrag. "Hierdoor heeft Sarkozy veel kiezers uit het midden verloren, maar rechts heeft hem ook niet veel kiezers opgeleverd", aldus Linker. De UMP zal zich nu moeten beraden over een toekomst zonder Sarkozy en over de koers die de partij moet volgen. De parlementsverkiezingen zijn in juni.

20.46 uur: Hollande en de crisis

Hoe gaat Hollande de economische crisis aanpakken? Dat is de grote vraag nu de socialist de touwtjes in handen krijgt.

20.36 uur: Hollande: een saaie realist

Frankrijk krijgt met de 57-jarige Hollande een president die misschien wat saai is, maar waarschijnlijk veel realistischer dan velen vrezen.

Voor veel mensen is Hollande een onbekende. Want hoewel hij een ervaren rot is in de Franse politiek, bekleedde hij vooral functies achter de schermen.


20.22 uur: Sarkozy geeft nederlaag toe

In een toespraak geeft Sarkozy zijn nederlaag toe en zegt hij over de verkiezingsuitslag: "Het is een democratische keuze en die moeten we respecteren". "Het is ons vaderland, het is ons Frankrijk. Ik bedank alle Fransen dat ze mij gekozen hebben om Frankrijk vijf jaar lang te leiden." Hij heeft Hollande gefeliciteerd met zijn zege en hem succes gewenst met zijn zware taak.

20.20 uur: Reactie Sarkozy

Nicolas Sarkozy heeft in een korte reactie gezegd dat hij "de enige verantwoordelijke is voor de nederlaag".

20.13 uur: 'Merci Sarkozy'

Correspondent Frank Renout vertelt dat het een paar minuten stil was op Place de la Concorde, waar aanhangers van Sarkozy zich hebben verzameld. Daarna scandeerden ze: 'Merci Sarkozy'.

20.11 uur: 'Gekkenhuis in Parijs'

"Het is een gekkenhuis in Parijs, toeterende auto's in de straten voor overwinning Hollande", meldt redacteur Rutger Mazel vanuit de Franse hoofdstad.

20.08 uur: Hollande 51,9 procent

Volgens de eerste exitpolls heeft Hollande 51,9 procent van de stemmen behaald, tegen 48,1 voor Sarkozy. Volgens correspondent Ron Linker kan het percentage nog wel veranderen, maar zal het niet zo zijn dat Sarkozy nog zal winnen.

20.00 uur: Hollande nieuwe president van Frankrijk

De socialist François Hollande is de nieuwe president van Frankrijk. Hij heeft de huidige president Nicolas Sarkozy verslagen. Dat is zojuist officieel bekendgemaakt.

19.54 uur: Hollande klaar voor zege

François Hollande staat klaar om het podium bij de kathedraal in Tulle te betreden. Duizenden mensen staan daar op hem te wachten, net als op Place de la Bastille in Parijs.

19.52 uur: Nog enkele minuten

Nog een kleine tien minuten en dan wordt officieel bekend wie de komende vijf jaar de president van Frankrijk is: Nicolas Sarkozy of François Hollande.

19.45 uur: Extra uitzending Radio 1 Journaal

Om 20.00 uur zendt het Radio 1 Journaal een extra uitzending uit over de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Correspondenten Ron Linker en Frank Renout doen verslag vanuit Parijs. In de studio zijn gasten aanwezig die reageren op de verkiezingsuitslag, onder wie Frankrijkspecialist Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam.

19.39 uur: Drukte op Place de la Bastille

Ook op Place de la Bastille in Parijs ziet het zwart van de mensen. Als Hollande daadwerkelijk de nieuwe president van Frankrijk wordt, zal daar straks het feest van de socialisten losbarsten.

19.33 uur: Tulle in afwachting van Hollande

Bij de kathedraal in Tulle, in het departement Corrèze, wacht een uitzinnige mensenmassa op de komst van François Hollande, die daar straks een toespraak zal houden.

19.30 uur: Verkiezingsavond in Nederland op tv

In Nederland is de verkiezingsavond via de kabel te volgen via de zender TV5Monde.

19.08 uur: Opkomst 79,9 procent

Volgens de laatste prognose is de opkomst bij deze tweede ronde vooralsnog 79,9 procent.

19.07 uur: UMP op Elysée

'Kopstukken UMP zijn op het Elysee, waar Nicolas Sarkozy z'n speech voor straks aan het voorbereiden is', schrijft correspondent Ron Linker op twitter.

19.00 uur: Drukte bij hoofdkantoor Hollande

Correspondent Ron Linker twittert dat mensen zich massaal verzamelen bij het hoofdkantoor van de Parti Socialiste in Parijs. Ook hij schrijft dat diverse bronnen melden dat het overwinningsfeest van Sarkozy op Place de la Concorde is afgeblazen.

18.40 uur: Festiviteiten Sarkozy afgelast

De voorbereidingen op eventuele festiviteiten op Place de la Concorde zijn rond 18.30 uur geannuleerd, melden bronnen uit Parijs. Dat zou betekenen dat Sarkozy zich nu al neerlegt bij een nederlaag.

18.28 uur: 'Hollande wint'

Alles wijst er nu al op dat de socialist François Hollande de Franse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Dat zou het einde betekenen van het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Zwitserse media melden dat Hollande in de exitpolls op ruime winst staat. In Frankrijk zelf is het wettelijk verboden om voor 20.00 uur vanavond peilingen te publiceren. Ook op Twitter wordt gemeld dat de socialist heeft gewonnen.

De peilingen zijn nu ook doorgedrongen tot de Parijzenaars. Het wordt nu steeds drukker op Place de la Bastille, het plein waar links Frankrijk traditioneel zijn overwinningen viert. De Franse tv meldt dat Sarkozy vanavond eerst naar zijn Parijse campagnehoofdkwartier zal gaan en niet naar Place de la Concorde, waar zijn aanhang de overwinning had willen vieren.

18.10 uur: Verkiezingsavond te zien in Nederland

In Nederland kan de verkiezingsavond via de kabel gevolgd worden op de tv-zender TV5Monde. De uitzending begint om 19.00 uur.

18.06 uur: 'Place de la Bastille geblokkeerd'

Nieuwsuur-verslaggever Sakia Dekkers twittert dat op het Franse net steeds meer geruchten circuleren dat Place de la Bastille geblokkeerd is en dat Place de la Concorde vrij is voor verkeer. De aanhang van Hollande zal feestvieren op Place de la Bastille als hun leider wint; het feest van Sarkozy zou plaatshebben op Place de la Concorde. Mogelijk spelen de autoriteiten al in op de exit-polls die in Frankrijk niet worden vrijgegeven.

17.42 uur: Radio Londres weer 'in de lucht'

Omdat er voor 20.00 uur in Frankrijk geen polls naar buiten mogen komen, hebben de Fransen de verzetsradio uit WOII weer uit de kast gehaald, net als twee weken geleden bij de eerste ronde. Op Twitter, via #radiolondres, worden mensen die niet op de officiële cijfers willen wachten nu alvast geïnformeerd over de stand van zaken. Er wordt codetaal gebruikt. Zo is Hollande de 'Nederlander' en Sarkozy de 'Hongaar'. 'Oranje zou in een voetbalwedstrijd van de honderd ballen er desgevraagd 52.7 inschoppen', schrijft een twitteraar.

17.29 uur: Toch nog spannend?

Hoewel de peilingen steeds een overwinning hebben aangegeven voor Hollande, zou het toch nog wel spannend kunnen worden vanavond, schrijft redacteur Hans Brom die in Parijs is. "De meeste peilingen hebben een foutmarge van minstens plus of min 2 procent, wat de kandidaten wel heel dicht bij elkaar brengt. Tel daarbij op de grilligheid van het electoraat en je hebt een recept voor een heel spannende avond."

17.25 uur: 'Een zondag als alle andere'

Redacteur Rutger Mazel bericht vanuit Parijs dat het in de hoofdstad een zondag lijkt als alle andere. "Toeristen bezoeken de Arc de Triomphe. De Parijzenaar geniet van zijn zondagmiddag." Hij heeft een stembureau bezocht, maar ziet geen lange rijen met kiezers.

17.04 uur: Opkomst 17.00 uur

Om 17.00 uur was het opkomstpercentage bijna 72 procent. Dat is hoger dan twee weken geleden. Toen was de opkomst om die tijd 70,6 procent van de stemgerechtigden.

16.55 uur: Fransen stemmen in Londen

In Groot-Brittannië mogen zo'n 70.000 Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. In Londen staan mensen in een lange rij voor een stembureau bij een Franse middelbare school, meldt persbureau AFP. Sommige kiezers moesten bij de eerste ronde lang wachten voordat ze mochten stemmen en zij hebben voor de zekerheid dit keer thermosflessen thee meegenomen om warm te blijven. Geregistreerde Franse kiezers kunnen tot vanavond 18.00 uur hun stem uitbrengen op stembureaus door heel Groot-Brittannië.

16.46 uur: 'Gesprek Hollande en Merkel'

Mocht Hollande de nieuwe president van Frankrijk worden, zal hij vanavond nog een telefonisch onderhoud hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft een goede vriend van hem gezegd, Jean-Marc Ayrault, de burgemeester van Nantes. Merkel heeft een goede verstandhouding met Sarkozy. Het duo wordt niet voor niets gekscherend 'Merkozy' genoemd.

16.33 uur: Zwitsers brengen peilingen

Buiten Frankrijk wordt wel flink gespeculeerd over de verkiezingsuitslag. De Zwitserse site 20minutes.ch meldt dat Hollande volgens enkele peilingen op winst staat met 52,5 procent van de stemmen (BVA, Ipsos, OW). Het bureau TNS geeft de socialist 53,5 procent. Volgens CSA, IFOP en Harris heeft Hollande 53 procent.

16.23 uur: Franse exit-polls na 20.00 uur

In Frankrijk mogen er pas exit-polls naar buiten komen als de stembureaus gesloten zijn. Dat is om 20.00 uur. Instellingen of personen die zich daar niet aan houden, kunnen een maximale boete van 75.000 euro krijgen. Dat geldt ook voor twitteraars. In Servië, waar vandaag ook verkiezingen worden gehouden, geldt een soortgelijke regel. Daar zijn drie omroepen van de kabel gehaald wegens het verbreken van de verkiezingsstilte, twittert correspondent David Jan Godfroid.

15.52 uur: RTBF: Hollande wint op eilanden

De Belgische omroep RTBF meldt dat de Fransen in overzeese gebieden in grote meerderheid op Hollande hebben gestemd. In Guadeloupe kreeg hij 71,9 procent van de stemmen, in Martinique 68 procent en in Saint-Pierre et Miquelon 65 procent. Op de eilanden wonen circa 900.000 van de ongeveer 46 miljoen stemgerechtigden. Ze gingen gisteren al naar de stembus, zodat de uitslag tijdig binnen is. Franse media mogen de uitslag niet melden tot de stembureaus zijn gesloten.

15.38 uur: Voorbereidingen festiviteiten

Onze correspondent Ron Linker meldt dat de aanhang van François Hollande naar Place de la Bastille trekt om feest te vieren, mocht Hollande winnen. De achterban van Nicolas Sarkozy zou naar Place de La Concorde gaan. "Op beide plekken zijn rond 15.00 uur de voorbereidingen begonnen voor de festiviteiten: dranghekken, podia en satellietwagens voor de media. Bij Place de la Bastille is in ieder geval meer media", zegt Linker.

15.16 uur: Extra uitzendingen

Het Radio 1 Journaal zendt vanavond een extra uitzending uit in verband met de verkiezingen in Frankrijk. Het programma begint om 20.00 uur, het moment dat de verkiezingsuitslag bekend wordt. Vanuit Frankrijk brengen onze correspondenten Ron Linker en Frank Renout het laatste nieuws. In de studio zijn gasten aanwezig die reageren op de verkiezingsuitslag, onder wie Frankrijkspecialist Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam.

Op televisie komt Nieuwsuur vanwege de verkiezingen in Frankrijk én Griekenland met een extra uitzending, van 22.00 uur-22.30 uur op Nederland 2.

14.07 uur: spannende avond?

In de peilingen zijn Hollande en Sarkozy elkaar nog flink genaderd. Dat betekent dat het aankomt op de foutmarges die de voorspellers altijd inbouwen: in dit geval de angst voor links, de Front National-stemmer die toch voor Sarkozy kiest of het weer. "Dan kan het vanavond nog wel eens heel spannend worden", meldt NOS-redacteur Hans Brom vanuit Parijs.

12.24 uur: Op de bank met baby

Vanaf vrijdagavond mochten Sarkozy en Hollande geen campagne meer voeren, dus Sarkozy heeft gisteren op de bank met zijn baby gezeten, vertelt correspondent Frank Renout. Hollande is nog wel de straat op gegaan om handjes te schudden, maar heeft geen echte campagne gevoerd.

12.00 uur: Lagere opkomst

Het opkomstpercentage bij de Franse presidentsverkiezingen lag rond het middaguur op 33 procent. Dat is 4 procent lager dan bij de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden. Volgens Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers gaat het om het percentage van ingeschreven kiezers. "Daarom lijkt de Franse opkomst ook altijd zo hoog", twittert ze.

11.52 uur: Sarkozy stemt

President Sarkozy heeft bij een stembus in het westen van Parijs gestemd. Daar waren honderden mensen die zijn naam scandeerden. "Nicolas, Nicolas, we gaan winnen", riepen de aanhangers van Sarkozy. "In vijf minuten kunnen honderden journalisten ook weer verdwijnen", aldus correspondent Frank Renout even later.

10.30 uur: Hollande stemt

Socialist Hollande brengt zijn stem uit in Tulle, de plaats waar hij tot in 2008 burgemeester was. Hollande heeft kort geslapen, zegt hij. "Het wordt een lange dag. De Fransen beslissen of het ook een mooie dag wordt."

08.00 uur: stembureaus open

De stembureaus in Frankrijk zijn geopend. Kiezers kunnen vanaf nu gaan stemmen. De meeste stembureaus in Frankrijk sluiten om 18.00 uur, in de grote steden zijn ze tot 20.00 uur open.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio