NOS NieuwsAangepast

Supermaan nauwelijks te zien

Een supermaan stond vanochtend rond 5.30 uur aan de hemel, maar door bewolking konden maar weinig mensen hem zien. Veel mensen klaagden op Twitter dat ze er vroeg voor waren opgestaan, maar onverrichterzake weer naar bed zijn gegaan.

Ook zanger Marco Borsato meldde dat hij vroeg zijn bed was uit gegaan om in zijn tuin in Blaricum naar de supermaan te kijken, maar hij zei in een video dat hij hem tot zijn spijt niet kon zien.

Astronauten hadden meer geluk; André Kuipers twitterde vanuit de ruimte een foto van de supermaan.

Krankzinnig

Een supermaan is een volle maan op de kleinste afstand van de aarde. Hij was 14 procent groter en bijna eenderde helderder dan normaal.

De maan draait niet in een cirkel, maar in een ellips rond de aarde; soms iets verder weg, dan weer iets dichterbij. Nu was dat zo'n 360.000 kilometer, 24.000 dichterbij dan normaal. Tel daarbij op een volle maan, de maan staat dan in een lijn met aarde en zon, en je krijgt een supermaan. In deze video geeft NASA meer uitleg.

Rond de supermaan doen allerlei wilde verhalen de ronde. In de middeleeuwen werd geloofd dat mensen krankzinnig of extreem gewelddadig konden worden, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl