Pim Fortuyn 10 jaar dood

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Milieuactivist Volkert van der G. schoot de politicus van dichtbij neer op het Mediapark in Hilversum.

De moord leidde tot geschokte reacties in het land. Er braken even rellen uit, en er liepen 20 duizend mensen mee in een stille tocht.

Premierschap

Fortuyn stond op het moment van zijn moord op het punt een hele grote speler in de Nederlandse politiek te worden. De LPF (Lijst Pim Fortuyn) stevende af op een historische overwinning. Fortuyn droomde zelfs hardop over het premierschap. De Tweede Kamerverkiezingen kwamen eraan, maar 9 dagen voor de verkiezingen werd Fortuyn doodgeschoten.

Half mei gingen de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door en haalde de LPF 26 zetels. De partij kwam in de regering, maar had veel last van interne strubbelingen.

Herdenkingen

Op een aantal plekken in het land wordt vandaag de moord op Fortuyn herdacht. In Rotterdam, de woonplaats van Fortuyn, was er om 9.30 uur een herdenkingsmis in de Laurentiuskathedraal. Hier lag de politicus na zijn dood opgebaard. Zo'n 250 mensen bezochten de mis.

Fortuynaanhangers maken na de mis een bedevaart. Vanaf de kathedraal vertrekt een bus naar de begraafplaats, in Driehuis. Daar is een bloemlegging en wordt er gesproken. Om 14.00 uur komt de bus aan op het Mediapark in Hilversum, de plek van de moord.

Stille tocht

De volgende stop is het woonhuis van Fortuyn in Rotterdam, waar om 16:30 uur een stille tocht vertrekt. Om 17.10 uur is er een minuut stilte voor het stadhuis, waarna er een bijeenkomst bij het standbeeld van Pim Fortuyn is. Onder andere burgemeester Aboutaleb spreekt.

De partij Leefbaar Rotterdam en de gemeente organiseren om 11.30 uur een symposium over Fortuyns betekenis voor de politiek. Bij het symposium 'De verweesde samenleving' - Pim Fortuyn, tien jaar later', spreekt onder andere minister Ivo Opstelten, die burgemeester van Rotterdam was toen Fortuyn werd vermoord.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl