NOS NieuwsAangepast

Al-Qaida-verdachten voor de rechter

Vijf al-Qaida-verdachten die worden beschuldigd van de aanslagen van 11 september 2001 zijn vandaag voor het eerst voor een militaire rechtbank verschenen. Ze staan terecht op de Amerikaanse basis Guantánamo op Cuba.

De vijf stonden eerder voor een civiele rechtbank terecht, maar dat proces werd in 2009 stilgelegd. President Obama wilde de verdachten door een civiele rechtbank laten berechten omdat de terreurverdachten hun straf dan in een gewone gevangenis zouden kunnen uitzitten. Dat zou Obama in staat stellen het detentiekamp op Guantánamo te sluiten. Er was veel kritiek op het plan en de Republikeinen zetten er een streep door.

Khalid Sheikh Mohammed

De verdachten worden beschuldigd van terrorisme, vliegtuigkaping, samenzwering, moord en oorlogsmisdaden. Als de vijf worden veroordeeld, kunnen ze de doodstraf krijgen. Een van hen is Khalid Sheikh Mohammed, die zichzelf ziet als het brein achter de aanslagen in 2001.

De zitting vandaag liep meteen vertraging op, omdat Mohammed een tolk eiste. Volgens de Amerikaanse advocaat van de verdachte, weigerde hij naar de vertaling van de rechter te luisteren. Ook zijn medeverdachten weigerden dat en daarom werd de zitting een tijd stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl